20 март 2013

Akupunktura - sve tajne samoizlečenja

Akupunktura je drevni kineski način lečenja pomoću čudesnih malih iglica, koje uspostavljaju balans u organizmu, leče ga i podmlađuju, kaže dr Vesna Marinković Mičić.
 

 

U Evropi je primena akupunkture u terapijske svrhe doživela pravi bum u poslednje tri decenije. Način lečenja za koji su Kinezi znali još pre 5.000 godina prihvatile su i najokorelije pristalice zapadne medicine. Lečenje pomoću iglica i u Srbiji polako ali sigurno dobija zasluženo mesto.
Svetska zdravstvena organizacija je 1979. godine objavila spisak od pedesetak bolesti kod kojih se akupunktura pokazala kao ravnopravna medicinska disciplina. Tome su prethodili ozbiljni eksperimentalni, klinički i laboratorijski dokazi koji su potvrdili da akupunktura leči mnoge bolesti, čak i one kod kojih savremena medicina nije pokazala naročite rezultate. I, što je najvažnije, za razliku od savremenih lekova, ona nema nikakva neželjena dejstva.
 
VRAĆA ORGANIZAM U RAVNOTEŽU
– Akupunktura je prirodan način lečenja, kojim se organizam dovodi u ravnotežu prirodnim putem, sopstvenim snagama, samoizlečenjem. Pokazala je jako dobre rezultate i u prevenciji bolesti. Prednost akupunkture nad drugim medicinskim disciplinama jeste u tome što se u telo ne unose nikakvi medikamenti, koji najčešće imaju i štetna dejstva, kao i to što ona posmatra čoveka u celini. Ona leči njegov najveći problem, recimo glavobolju, išijas ili neuralgiju, a istovremeno pozitivno deluje na ceo organizam dovodeći ga u ravnotežu. Nijedna bolest nije izolovana i uvek je povezana s pratećim simptomima, koji su često glavni uzrok bolesti. Akupunkturom se uspostavlja ravnoteža energije u svim delovima organizma – objašnjava dr Vesna Marinković Mičić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu i vlasnica ordinacije „Vitalis“.
Naša sagovornica ističe da je prednost akupunkture nad klasičnim lečenjem višestruka jer isključuje upotrebu raznih hemikalija, nema hirurških intervencija, rendgenskih zračenja i drugih invazivnih postupaka.
– Akupunktura podrazumeva korišćenje igala koje se aplikuju u tačno određene tačke na telu: akupunkturne tačke. Te tačke su raspoređene na telu duž određenih meridijana. Meridijani su energetski tokovi duž kojih teče vitalna energija koju nazivamo „ći“. Zadatak akupunkture je da vrati balans u telo tako što će stabilizovati protok vitalne energije bez zastoja jer bolest nastaje ako energija zastane.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, da bi čovek bio zdrav, funkcije jina i janga u njegovom organizmu treba da budu u ravnoteži. Ako jin i jang nisu u ravnoteži, onda nastaje bolest. Jin i jang su dva suprotna pola svih zbivanja u svemiru i u čoveku.
 
PA OVO UOPŠTE NE BOLI
Pacijenti su nekada uplašeni kad dolaze na akupunkturu, uz komentar da su sve probali i da im ništa nije pomoglo. Već posle prvih uboda otme im se uzdah olakšanja: „Pa, ovo ništa ne boli! Zašto sam toliko čekao?“ To su najčešće reakcije pacijenata koji prvi put dolaze na tretman u ordinaciju doktorke Vesne.
Igle za akupunkturu su jako tanke i njihov ubod je bezbolan, ne može ni u kom slučaju da se uporedi s ubodom igala za injekcije jer su one mnogo deblje. Međutim, za one koji se plaše uboda postoje i drugi načini za stimulaciju akupunkturnih tačaka, a to su laseri, elektrostimulacija, magnetoterapija i moksibustija.
– Igle za akupunkturnu stimulaciju ostaju zabodene u tačno određenim tačkama, koje su različite za svaku vrstu bolesti i vade se nakon 20–30 minuta. Na mestu uboda ne ostaju nikakve trajne promene. Tretman se ponavlja od osam do deset puta, zavisno od vrste bolesti i njenog trajanja. Ceo postupak se sprovodi nakon mesec dana na isti način. Kod hroničnih i jako zapuštenih slučajeva serija se ponekad mora ponoviti više puta dok se ne postigne željeni efekat – ističe dr Marinković Mičić.
 
POMAŽE I KOD STERILITETA
Podugačka je lista tegoba i bolesti kod kojih akupunktura ima blagotvorna dejstva.
Naučno je dokazano da se tokom stimulacije akupunkturnih tačaka luče prostaglandin, serotonin, endomorfijum i niz drugih neurotransmitera.
Tako da je energija ći dobila materijalne dokaze svoga postojanja i delovanja na organizam. Prilikom lečenja alergije i imuniteta organizam se stabilizuje i daje pravilan imunološki odgovor, štiteći organizam tako da alergija nestaje, a kod infekcija sa sniženim imunitetom zaštitna antitela se proizvode u većoj meri.
Pored bolesti kod kojih se pokazala delotvornom (videti okvir), akupunktura može da pomogne i kod steriliteta. Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu pokazalo je da je čak 65 odsto žena uspelo da zatrudni uz pomoć akupunkture, naspram 39 odsto onih koje nisu koristile akupunkturu.
– Može se slobodno reći da nema te bolesti kod koje akupunktura ne bi mogla bar da smanji tegobe ili da dovede do potpunog izlečenja. Akupunkturom možemo da jačamo i zdrav organizam, da povećamo njegove fizičke i intelektualne sposobnosti, da utičemo na kvalitet kože, da ona dobije lepši i zdraviji izgled, uvek bez štetnih posledica – kaže dr Marinković Mičić.
Lečenje iglicama prvi put se pominje u staroj Kini 2800. godine pre nove ere, a opisano je u najstarijem medicinskom delu na svetu, „Nei ćing“, koje je napisao Huangdi, poznatiji kao žuti car.
Iz Kine se prenela i u druge zemlje Dalekog istoka, a posebno je postala popularna u Japanu. Primena akupunkture u Evropi vezuje se za kraj 16. i početak 17. veka, pa je tako u Londonu 1682. odbranjena prva doktorska disertacija iz oblasti akupunkture.
Potom počinje da se primenjuje i u drugim evropskim zemljama i Americi, gde je danas posebno popularna.
– Akupunktura se ozbiljno proučava na američkim univerzitetima. To su univerziteti za tradicionalnu medicinu. Studije traju šest godina, a pored akupunkture tamo se izučava i herbalna medicina. U Srbiji je 1993. osnovano Udruženje akupunkturologa, kao prvo profesionalno udruženje ove vrste kod nas. Cilj Udruženja je zaštita profesije i usavršavanje članova, a u okviru Udruženja održavaju se seminari, kursevi i naučni skupovi – navodi dr Marinković Mičić.
U Srbiji se ova metoda lečenja radi privatno, ali kao vid terapije postoji i na Vojnomedicinskoj akademiji, Institutu za reumatologiju Srbije i na Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.
 
 

Lična karta akupunkture
• Svetska zdravstvena organizacija je 1979. godine priznala akupunkturu kao ravnopravnu granu medicine
• Deo je tradicionalne kineske medicine već 5.000 godina
• U Evropi počinje da se primenjuje krajem 16. i početkom 17. veka
• Reč „akupunktura“ je latinskog porekla, potiče od reči „akus“ što znači igla i reči „punktum“ što znači ubod
• Akupunktura se od 1974, radi na Vojnomedicinskoj akademiji
 
Šta sve leči
• Sve vrste bolova
• Ukočenost
• Glavobolju
• Išijas • Lumbago
• Spondilozu
• Neuralgije
• Sinuzitis
• Hipertenziju
• Menstrualne tegobe
• Klimakterične tegobe
• Neuroze
• Bolesti zavisnosti
• Fobije
• Smetnje pri govoru
• Noćno mokrenje
• Reumatske bolove
• Alergije
• Astmu
• Hormonski disbalans
• Gojaznost
• Stres
• Sterilitet


Izvor: Blic Žena

0 comments:

Постави коментар