12 фебруар 2013

Mobilni telefoni mogu da prouzrokuju Alchajmerovu bolest

Debata o bezbednosti mobilnih telefona se nastavlja
              
Mobilni telefoni oštećuju ključne moždane ćelije i mogu izazvati ran početak Alchajmerove bolesti, pokazuju studije. 

Istraživanje u Švedskoj je otkrilo da zračenje mobilnih telefona oštećuje centre  mozga povezane sa učenjem, pamćenjem i kretanjem.
 
Eksperimenti koji su bili sprovedeni na miševima načinili su pravi obrt u raspravama, jer su nedosmisleno potvrdili da su mobilni telefoni štetni po zdravlje. 
Sa takvim ključnim dokazima studiju o tome objavili su profesor Leif Salford  i njegove kolege na univerzitetu Lund u Malmeu.

Laboratorijske analize

Eksperimenti su sprovedeni na odraslim miševima starosti 12 i 26 nedelja. Njihovi mozgovi su slični nivou razvoja mozga kod tinejdžera. Miševi su bili izloženi dva sata zračenju istovetnom onom iz mobilnog telefona.  

Njihovi mozgovi su mikroskopski bili analizirani 50 dana kasnije. Istraživači su otkrili da miševi, koji su bili izloženi srednjem i visokom nivou zračenja, imaju  mnogo mrtvih moždanih ćelija.  

Profesor Salford kaže da ima dobar razlog da veruje da mobilni telefoni imaju isti štetan efekat na ljude.

“Mozak miša ima mnogo sličnosti sa ljudskim mozgom. Oni imaju iste granice krvi i neurona u mozgu," izjavio za BBC. "Imamo dobar razlog da verujemo da sve ono šta se dešava u mozgu miševa, dešava se i u mozgu ljudi."

Prof. Leif Salford,
Lund University


Profesor Salford je izjavio da su velike šanse da izloženost zračenju mobilnih telefona može dovesti do Alchajmerove bolesti kod ljudi. "Ono što želim da kažem je da neuroni koji su više skloni Alchajmerovoj bolesti mogu biti stimulisani ranije u životu."

"Međutim, ova teorija je hipotetička. Mi još nemamo dokaze da je ljudski mozak afektiran na ovaj način."

Studija je objavljena u časopisu “Perspektive zdrave životne okoline” koji izdaje  Nacionalni institut za nauku o zdravoj životnoj okolini pri američkoj vladi. U ovoj studiji istraživači su zaključili: "Ne možemo isključiti mogućnost da nakon nekoliko decenija korišćenja, čitava generacija korisnika može da pati od negativnih efekata čak i u njihovom srednjem dobu."    

Dalja istraživanja

Profesor Salford kaže da ovi nalazi ne treba da utiču na korisnike mobilnih telefona. "Ovo otkriće je negativno i ne izgleda dobro."Ali, ovo je samo eksperiment u laboratoriju sa malim brojem životinja. Ova studija biće ponovljena pre nego što,  zaista, budemo pogođeni. U svakom slučaju, ovo je više nego dovoljno da se sprovode nova istraživanja u ovoj oblasti."

Profesor Salford je dodao: "Možda stalno približivanje mobilnog telefona glavi i nije tako dobro u dužem periodu. Možda bi trebalo početi i sa razmišljanjem o smanjenju upotrebe mobilnih telefona."

Istraživanje koje finansirala britanska vlada, objavljeno pre tri godine, nije otkrilo dokaze o štetnosti mobilnih telefona.

Međutim, izveštaj Nezavisne grupe eksperata za mobilne telefone preporučuje da tinejdžeri koriste mobilne telefone samo onda kada je to zaista neophodno i da razgovori budu što je moguće kraći. 

0 comments:

Постави коментар