20 фебруар 2013

Mobilni nije opasan ako znaš da ga koristiš

Kako bezbedno koristiti mobilni telefon?

Naslov teksta je naziv jedne akcija koja je sprovedena po beogradskim školama u organizaciji udruženja Biogen. Naslov je donekle tačan, ali pošto živimo u tehnološkoj eri, mi ne možemo zamisliti život bez mobilnih uređaja i ako oni mogu naškoditi našem zdravlju, te je potrebno delovati preventivno.

U nastavku ću opisati načine na koje treba koristi mobilni telefon da bi se njegovi štetni efekti smanjili na najmanju moguću meru:
  1. Umanjiti upotrebu mobilnog telefona. Poziv od 2 minuta značajno menja električnu aktivnost mozga. Takođe, povećava se temperatura mozga.
  2. Koristite SMS kada je to moguće umesto poziva.
  3. Ne dozvoljavati deci da koriste mobilni telefon osim u hitnim slučajevima. Dečija lobanja je više podložnija delovanju štetnog zračenja i ta zračenja ulaze dublje nego kod odraslih, pa je i štetnost veća.
  4. Koristit slušalice za mobilni i to one koje koriste savitljive cevčice za prenos zvuka (pogledajte sliku na teksta). Obične žičane slušalice mogu imati funkciju prijemnika za okolna zračenja tako da se sa njima efekat štetnosti povećava. Korišćenje blututa (bluetooth) se ne preporučuju i ako ima manju snagu zračenja od mobilnog telefona.
  5. Ne preporučuje se nošenje u džepovima ili donjim delovima tela. Donji deo tela ima bolju provodljivost ovog zračenja i time veću apsorpciju. Ovo može oštetiti reproduktivne organe što dovodi do neplodnosti. Najbolje je nositi ga u torbi.
  6. Kada pozivate važno je da ga ne prislanjate na uvo dok se ne uspostavi veza, jer u toku uspostavljanja veze zračenje je najveće!!! Ako je telefon sa slušalicama isto ne treba stavljati slušalicu u uvo dok se veza ne uspostavi.
  7. Ne koristiti na mestima koja su zatvorena i imaju metalnu konstrukciju (liftovi, vozila... ), jer mobilni aparat troši više energije da bi uspostavio i održao vezu, a time se zračenje povećava.
  8. Izbegavati pozive kada je baterija skoro istrošena (battery low), jer je potrebno više vremena da se uspostavi veza i time se zračenje produžuje.
  9. Kupujte mobilne telefone koji imaju istaknutu SAR vrednost na pakovanju i koje su u propisanim granicama, najbolje ispod 0,6 W/kg.
  10. Korisiti samo mobilne uređaje koji imaju EMF zaštitu. Poželjno je ne kupovati polovne mobilne uređaje ili uređaje koji nisu provereni.
  11. Koristiti namirnice koje imaju dosta antioksidanata, jer oni štite organizam od mikrotalasnog zračenja.
Kao zaključak bih stavio poslovicu „Bolje sprečiti nego lečiti“.

Slušalice sa airtube opcijom
Slušalice sa airtube opcijom

PXD Mobičip je sertifikovan od strane IGEF (www.elektrosmog.com) i BION (www.bion.si) instituta

0 comments:

Постави коментар