20 фебруар 2013

Koliko su štetni mobilnih telefoni?

Informatičaka era je već odavno uhavtila primat u našim životima i na neki način današnji život bez savremenih tehnologija se ne može zamisliti. Važnu ulogu igraju mobilni telefoni i danas skoro da nema osobe koja ga ne poseduje, a u većini slučajeva i dva i više mobilna aparata.
       
Da li se neko o korisnika zapitao kako mobilni utiču na naše zdravlje? Veoma retko i to uglavnom ljudi koji su već u zdravstvenom problemu, pa traže rešenje. Mada ohrabruje činjenica da sve više pojedinaca, a i neke države stavljaju akcenat na ovaj problem. Svaki telefon ima svoju SAR vrednost (specifična količina  apsorbovane energije ili specifični stepen apsorbcije energije):
  1. Nivo manji od 0,6 W/kg je dozvoljen
  2. Nivo od 0,6 – 1,2 w/kg je upozoravajući
  3. Nivo zračenja od preko 1,2 W/kg je zabrinjavajući i takve mobilne telefone treba izbegavati.
Tabelu pogledajte ovde.

Očigledno je da bez mobilnog telefona ne možemo, ali je veoma važno da naučimo kako da ga korstimo. Detaljan tekst o tome ću naknadno napisati.
U poslednje vreme vrše se različita istarživanja o uticaju mobilnih telefona na zdravlje ljudi. U Indiji je vršeno opsežno istraživanje. Došlo se do zaključka da uticaj mobilnih telefona ima sledeće zdravstvene rizike:
Izveštaj međuministarske konferencije iz Indije govori da radijacija nije samo smrtonosna za ljude već i za insekte i ptice. Rečeno je da je ovo povezano i sa nestajanjem određenih vrsta kao što su vrabci, pčele, leptiri i ostali insekti.

Ono što zabrinjava je instaliranje primopredajnika mobilne telefonije, ili prosto rečeno antena ili baznih stanica blizu gusto naseljenih mesta, a naročito pored škola, igrališta, bolnica. Recimo, u Indiji je dozvoljeno, po njihovim standardima, 2W po kilogramu telesne mase na 6 minuta izlaganja zračenju. Američka Savezna komisija za komunikacije ( The Federal Communication Commission of US ) preporučuje da se SAR vrednost smanji na 1,6 W/kg.

Prodiranje zračenja mobilnog telefona kroz lobanju i mozak
Izvor: Institute of Electrical and Electronic Engineers journal on Microwave Theory and Techniques
 U Indiji je preporičeno da svi mobilni telefoni čije zračenje je veće od propisane vrednosti apsorbovane  energije po jedinici telesne mase kada se koristi mobilni telefon ( SAR ) zabrani za upotrebu na tržištu.
Takođe istraživavanja pokazuju da se oboljevanja od raka događa  u mestima koja su izložena zračenju baznih stanica, nego što je u istom mestu bilo ranije. Proučavajući istoriju bolesti tih obolelih osoba ustanovljeno je da u njihovom porodičnom stablu nije bilo osoba koje su bolovale od raka. Preme tome predpostavlja se da ovo nije slučajnost.

U Americi postoji oko 208 miliona korisnika mobilnih telefona. Studije su pokazale povezanost zračenja mobilnih telefona sa zdravstvenim tegobama kao što su glavobolja, visok krvni pritisak, tumori mozga, rak i mnogo toga.

Najbolje je delovati preventivno i ublažiti ove negativne efekte. Kako bezbedno koristiti mobilni telefon možete pročitati ovde.

PXD Mobičip je sertifikovan od strane IGEF (www.elektrosmog.com) i BION (www.bion.si) instituta

0 comments:

Постави коментар