22 фебруар 2013

Kako su elektromagnetni talasi štetni za ljude?

Elektromagnetni spektar može se generalno podeliti u dva dela: jonizujuće zračenje i nejonizujuće zračenje. U principu, sve jonizujuće zračenje, čak i na niskim nivoima, može da bude opasno, dok nejonizujućeg zračenja je obično sigurno, osim na veoma visokim nivoima.


Prekomerna ili intenzivna izloženost bilo kojoj vrsti može da bude štetno. Na primer, vidljiva svetlost nije štetna, ali ako se dovoljno pojača može da zaslepi ili čak može da opeče kožu.

Generalno, jonizujuće zračenje su visokoenergetski talasi i svi su štetni, čak i u malim količinama, kao što su gama zraci, X-zraci, i ultraljubičasti talasi. Ove vrste zračenja izazivaju jonizaciju atoma i molekula, što  dovodi do uništenja molekula u ćeliji i DNK. Ako je DNK uništena u ćeliji, onda ćelija može biti kancerogena.

MikrotalasiNiskoenergetski talasi, kao što je vidljiva svetlost, infracrveno zračenje i radio talasi nisu štetni (opet, osim u ekstremnim slučajevima). Izlaganje visokim nivoima vidljivog ili infracrvenog zračenja (na primer iz moćnog lasera) može izazvati slepilo i može spaliti kožu.

Mikrotalasi su niskoenergetski talasi koji su u stvari prilično štetni. Intenzivna izloženost mikrotalasima može izazvati zagrevanje tkiva, potencijalno izazivajući teške opekotine.


Od mikrotalasa slabog inteziteta, a sa kojima smo okruženi, možemo izdvojiti:
  • Mobilni telefoni rade na 900 MHz do 1,8 MHz
  • Bežični telefoni rade na 900 MHz i 2,4 GHz
  • Bežični internet radi na frekvencijama od 2,4 GHz i 5,8 GHz
  • Blutut (Bluetooth), bežična tastaura i miš rade na oko 2,4 GHz
  • Noviji računari i laptopovi rade na preko 1,5 GHz
  • Radarska postrojenja rade od 6 GHz, recimo aerodromska i oblasna kontrola leta
Snaga ovih talasa na kojima rade pomenuti uređaji je mala. Ali kada pogledamo rad mikrotalasne pećnice koja radi na 2,6 GHz i služi za zagrevanje i pečenje hrane, onda dolazimo do logičnog zaključka da i mikrotalasi malog inteziteta mogu da vremenom naškode živom svetu i da naruše energetsku ravnotežu u organizmu, što dovodi do raznih oboljevanja. Postoji poslovica koja kaže: “Tiha voda breg roni”, što smo kroz različita iskustva svi mi potvrdili.

Ako želite zaštitu od ovih zračenja pročitajte više o našim sertifikovanim proizvdima PXD BioPiramidi i
PXD MobiČipu.



0 comments:

Постави коментар