12 март 2013

Energija za ceo dan

Stara poslovica kaže „Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju“. Naime, za doručak slobodno možemo reći da je najbitniji obrok i predstavlja preduslov za dobar početak dana. Pravilan i dobro izbalansiran doručak može značiti i bolje rezultate na poslu. Važnost doručka treba češće spominjati, jednostavno iz tog razloga što statistike pokazuju da preko 50 odsto ljudi uopšte ne doručkuje.

Kada se preskoči doručak, neizbežan je umor u toku dana, jer vašem mozgu i telu nestane energije za pravilno funkcionisanje. Obično osobe koje preskaču doručak umesto jela piju kafu, puše ili konzumiraju neki slatkiš. To može na kratko odložiti glad ili potrebu za hranom, ali nije pametan izbor. Obično nepravilan doručak sa sobom povlači i prejedanje za ručak, što je takođe nepravilno.
Dobar doručak uključuje mlečne proizvode, kao odličan izvor proteina i kalcijuma, integralna peciva i pahuljice, kao kompleksan izvor ugljenih hidrata. Pored ovih namirnica, ujutru je poželjno jesti voće i povrće zbog vitamina i minerala. Čest izgovor ljudi koji ne doručkuju je nedostatak vremena za pripremu obroka i žurba. Međutim, kvalitetan i zdrav doručak se može napraviti za samo nekoliko minuta.
Pred vama je nekoliko jakih razloga zašto ne treba izbegavati doručak...


Detaljnije: Danas

0 comments:

Постави коментар