08 март 2013

Kako lekovito bilje pomaže našem zdravlju

Čovečanstvo je vekovima upoznato sa lekovitošću biljaka i one će uvek imati vežno mesto u medicini. Iako se Kina smatra kolevkom lečenja biljem, danas su blagotvornih dejstva biljaka svesni svi stanovnici Zemlje. To su moćni lekovi koji su uvek dostupni, a koji mogu da izleče većinu bolesti ako se pravilno koriste. Danas se zna za lekovita dejstva oko 10000 biljaka, a mi ćemo se u ovom tekstu baviti nekima od najlekovitijih darova prirode.

  1. Aloe vera, biljka koju mnogi nazivaju kraljicom lekovitih biljaka, zaista i opravdava ovaj naziv. Njena lekovotost se spominje hiljadama godina, a upotrebljavali su je “veliki” ljudi, od egipatskih faraona, preko Kleopatre koja je aloju koristila u kozmetičke svrhe, pa do Napoleona, Aleksandra Velikog i Mahatma Gandija. Ova biljka je tokom civilizacijskog procesa prošla mnoga ispitivanja i danas se tvrdi da ona u sebi sadrži oko 200 sastojaka korisnih za ljudsko zdravlje. Aloe vera potiče iz Afrike, a u sebi sadrži 12 vitamina, među kojima se nalazi i B12 koji je veoma redak sastojak drugih biljaka. Pored vitamina, “kraljica” lekovitih biljaka je bogata i mineralima, kao što su kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvozdje, hrom, bakar, cink i selen. Spoljna upotreba aloja vere pomaže kod zaceljivanja toplotnih rana, tj. rana nastalih usled izlaganja vatri, smrzavanju, struji, radijaciji ili sunčanju. Njeno dejstvo na ovakve rane je mnogostruko. Pored toga što otklanja bol i ubrzava zarastanje, takođe i sprečava infekcije i zaustavlja krvarenje. Kada se nanosi spolja, ona blagotvorno utiče i na kosu, kožu i zube, te su zbog toga danas veoma popularni preparati sačinjeni od ove biljke u kozmetičkoj industriji. Aloe vera se može unositi u organizam i oralno i u tom slučaju ona obezbeđuje neophodne sastojke za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, reguliše probavu, rad bubrega i jetre, otklanja iscrpljenost, blagotvorno utiče na krvotok i podiže imunitet. Međutim, to nije sve. Pored toga što deluje anti-bakterijski i odlična je za smirivanje bolova kod upale mišića i zglobova, dokazano je i da odlaže biološku starost ako se redovno koristi.
  2. Bosiljak takođe spada među najlekovitije biljke sa kojima se susrećemo. Ovoj biljci čak i pravoslavna crkva pripisuje božansku moć. Sadrži razna biljna vlakna i mineralne soli koje su neophodne za pravilno funkcionisanje našeg organizma. On se u organizam najčešće unosi u obliku čaja koji se neretko upotrebljava i kao baza za pravljenje melema za lečenje bolesti kože. Blagotvorno dejstvo bosiljka je višestruko. Pored toga što pomaže rad jetre i želudca, ima i umirujuće dejstvo na nerve. Rešava i većinu ženskih problema, kao što su belo pranje, menstrualni bolovi, a kod dojilja podpomaže lučenje mleka. Smiruje glavobolju, nervozu i nesanicu, a može se koristiti i kod lečenja prehlade i gripa.
  3. Za kantarion se kaže da leči sve bolesti. Koristi se i u zdravstvene i u kozmetičke svrhe, a može se nanositi kao melem za zaceljivanje rana i opekotina, kao i oralno kada umirujuće deluje na creva. Kantarion ima antiseptičko dejstvo, a daje odlične rezultate kod problema nakontrolisanog mokrenja. Njegovom redovnom upotrebom, reguliše se rad bubrega, jetre i bešike, poboljšava krvnu sliku, a nezamenjiva je pomoć i kod astme. Ulje kantariona se najčešće koristi kao preparat kojim se rešavaju razni kožni problemi, kao što je suva i ispucala koža, koža sa plikovima, aknama i čirevima…
  4. Ginko biloba spada u najstarije biljke na svetu. Za nju se tvrdi da je jedina preživela i opstala posle ledenog doba. Ona je poreklom sa Dalekog Istoka, a njena lekovitost je od davnina korištena u kineskoj medicini. Ginko biloba je najpoznatija po svom antioksidantskom dejstvu, ali njena lekovitost se ne svodi samo na ovu osobinu. Ona poboljšava moždane aktivnosti, pozitivno deluje na migrenu i depresiju, a pored toga reguliše krvni pritisak. Poboljšava cirkulaciju, a odličan je izbor i kod lečenja kardiovaskularnih bolesti. Ginko biloba daje pozitivne rezultate i u slučajevima muške neplodnosti i impotencije. Ova biljka se najčešće koristi kod lečenja starijih osoba jer povećava fizičku i mentalnu snagu. Pošto pospešuje iskorištavanje glukoze često se koristi i za lečenje dijabetičara.

Izvor: Kakopedija

0 comments:

Постави коментар