23 март 2013

Energetska psihologija

Energija otisak ljudskog tela - aura, cakre
Energija otisak ljudskog tela
Energetska psihologija predstavlja novi sistem pristupa reševanju ljudskih emocionalnih problema. EP govori da je glavni uzrok psiho mentalnim problemima u stvari blokade koje stvarmo u prirodnim tokovima životne energije kroz naš misaono / telesni sistem. Životna energija je veoma važna za ispravno funkcionisanje našeg telesnog sistema, odnosno svake ćelije u organizmu, jer u suprotnom dolazi do disbalansa u ćeliji i njena osnovan funkcija se manja što dovodi do bolesti. Kada napravimo blokadu mi tada narušavamo harmoniju u organizmu što dovodi do generisanja negativne energije.
Energetske blokade su ustvari blokirani energetski tokovi na određenim mestima ili njihovo preusmeravanje, odnosno skretanje putanje kretanja životne energije. Tako nastaje u tom delu tela disbalans energije gde se energija na jednom mestu gomila, a na drugom je oskudna, odnoso u suprotnom polaritetu. Energetske blokade javljaju se kada osoba :
  • preživi određenu traumu,
  • negativno razmišlja o sebi ili drugima
  • ima strah
  • ima pogrešna uverenja...
Nabrojani su neki od osnovnih uzroka koji prave energetske blokade u organizmu. Svi oni sputavaju čoveka da živi život „punim plućima“, da prihvata prirodna dobra, životnu sreću i zadovoljstva. Odlokirati negativnu energiju i  osloboditi energiju da teče nesmetano je od primarne važnosti za životno zdravlje, spokojstvo i sreću.

Neke od tehnika koje se koriste u ove svrhe su:
  • Tehnika emocionane slobode
  • Razne tehnike opuštanja
  • Tehnika tapkanja akupresurnih tačaka
  • Razne metode kontrolisanog disanja itd...
Energetsku psihologiju ne treba mešati sa psihoterapijama ili sa akupunkturom, aromaterapijom, refleksologijom, raznim vrstama masaža itd. Energetsku psihologiju jednostavno mogli bismo definisati kao skup psiholoških i energetski tehnika kolje služe da harmonizuju energiju preko psiholoških nivoa jedne ličnosti.

Kroz iskustvo se videlo da energetskom psihologijom možete rešavati sledeće probleme: brige, strahove, strepnje, fobije, bolne uspomene,  tugu, traumatična iskustva, stres, iscrpljenost, ljutnju, bes, ozlojeđenost, razdražljivost, ćudljivost, depresiju, nesigurnost, nisko samopoštovanje, teškoće u odnosima sa drugima, ograničavajuća verovanja...

Terapije energetske psihologije moraju da izvršavaju osobe koje su kvalifikovane za to. One moraju da budu fokusirane na klijenta, a ne na tehniku, što znači da je potrebno da se odredi terapija koja je prilagođena stanju u kojem se nalazi klijent i da se definiše kako doći do definisanog cilja.
Energetks psihologija je jedan od načina da se dođe do cilja, ali nije jedini. EP ne možemo primeniti na svakog kijenta, jer neće funkcionisati ili će dati neželjene rezultate. Potrebno je izabrati pravi tretman za klijenta da bismo dobili dobre rezultate, a to mogu da urade samo kvalifikovani terapeuti.

0 comments:

Постави коментар