13 август 2011

OPASNOST SE ZOVE – ELEKTROSMOG!

Elektrosmog nastaje oko svih potrošača električne energije kad su pod naponom. Dugotrajno izlaganje njegovom štetnom delovanju može dovesti do raka, depresija, glavobolja, nesanice kao i čitavog niza drugih bolesti i zdravstvenih tegoba

Mobilni telefoni su uzročnici moždanih tumora.

Sa ovakvom tvrdnjom, američke televizijske gledaoce je šokirao udovac Dejvid Rejnard. Objasnio je: „Tumor na mozgu moje žene se razvio iznad mesta na kojem je godinama držala slušalicu svog mobilnog telefona.“

Svojom izjavom Rejnard je pobudio veliku raspravu. O mogućim opasnostima po zdravlje, čiji bi uzročnici mogli biti ultra kratki talasi, kakve, na primer zrače mobilni telefoni. Ovi mikro-talasi su najopasniji deo područja elektromagnetnih talasa. Nazivaju se – elektrosmog. Nastaju svugde gde teče električna struja.

Na ovu opasnost su prvi ukazali radiestezisti. U međuvremenu je objavljeno više od 30 naučnih studija u kojima se tvrdi da postoji povećana mogučnost oboljenja od raka kod svih lica koja se izlažu dugotrajnom delovanju elektrosmoga.

Pionir istraživanja štetnog uticaja elektrosmoga u Evropi je svakako, dr. Ulrih Vormke, docent na Univerzitetu u Sarlendu, rukovodilac odseka za biomedicinsku tehniku. Prema njegovim rečima, Amerikanci su iz spoznaje o štetnosti elektrosmoga odmah povukli drastične poteze „Dozvoljena snaga emitovanja mobilnih telefona smanjena je sa sedam na – 0,7 vata“ upozorava dr Vormke.

Opasnost je uočila i Nemačka kancelarija za zaštitu od zračenja. Ona upozorava: „Emitovana energija sa antena radio i drugih mobilnih telefona dovodi do zagrevanja očiju, a zatim i mozga.“

Nisu samo mobilni telefoni izvori elektrosmoga, upozoravaju naučnici. Elektromagnetna polja nastaju na svim mestima gde teče električna struja, znači oko svakog električnog uređaja kad se napaja strujom. To su električni vodovi, televizijski prijemnici, kompjuteri, mikrotalasne pećnice, neonske cevi, sijalice koje štede struju, usisivači, radio-budilnici, bojleri za toplu vodu, svi mogući odašiljači i brojni drugi električni uređaji.

Posledice delovanja ovih i drugih uređaja mogu biti glavobolje, nesanice, neobjašnjivi umor, depresije, poremećaji srčanog ritma, smetnje u hormonalnom sistemu, slabost odbrambenog sistema organizma, rak, leukemija, promene gena. Naučnici dalje navode kao posledicu štetnog delovanja elektrosmoga slabljenje vida, smetnje u govoru, hroničnu iscrpljenost i promene u ponašanju.

Nemačko savezno ministarstvo za zaštitu od zračenja upozorava korisnike pejsmejkera, da mobilne telefone ne drže bliyu tog, za njih životno važnog uređaja. U blizini drugih, osetljivih medicinskih uređaja, kao i u blizini osetljivih instrumenata u modernim avionima, takođe se ne preporučuje korišćenje mobilnih telefona.

Uistinu, Nemačko savezno ministarstvo za zaštitu od zračenja još nije dokazalo da bi korišćenje mobilnih telefona delovalo na ljudski mozak, na ćelije i na nerve. Nejasno je kada nastupaju nabrojane i druge štetne posledice po zdravlje. Preovladavaju ocene da je moguće štetno delovanje na zdravlje ljudi korišćenjem mobilnog telefona samo vrh ledene sante opasnosti koje krije elektrosmog. Pri više od 4000 merenja elektromagnetnih zračenja u stanovima i u kancelarijama „Međunarodno društvo za istraživanje elektrosmoga“ naišlo je i na prisustvo neuobičajenih bolesti čije je poreklo bilo nemoguće objasniti.

Nemačka kancelarija za zaštitu od zračenja je i službeno potvrdila da elektrosmog izaziva razna oboljenja i brojne smetnje. Na tu opasnost su, inače, već odavno upozoravali radiestezisti,  a nauka je razvila osetljive merne uređaje, koji otkrivaju štetna zračenja i mere njihovu snagu.

Električni vodovi na krovu i televizijske antene su vrlo rasprostranjeni, iako se zna da predstavljaju veliki rizik kad se radi o leukemiji, raku i drugim oboljenjima.

Specijalne, zaštitne folije mogu smanjiti opterećenja izazvana elektrosmogom na zdravstveno podnošljivu meru.

0 comments:

Постави коментар