03 март 2013

Analiza PXD Biopiramide: 3.3. Izbor mernih postupaka

Provera dejstva PXD biopiramide izvršena je korišćenjem jednog dugoročnog postupka kontinuiranog delovanja u trajanju od trideset dana. Za izradu zapisnika sa merenja izbrani su sledeći kontrolni:

Kontrolni ciklus 1:
Neutralno merenje(početak studije)
Kontrolni ciklus 2:
Po jedna nedelja (kratkoročno dejstvo)
Kontrolni ciklus 3 - 4:
Kontinuirano na po 7 dana

Celokupni  obim  merenja  izvodi  se  u  toku  trajanja    eksperimenta  (mesec  dana)  i sadrži 4 zapisnika po ispitaniku….       

Realizacije bioloških merenja sa „Nexus 10“ mernim instrumentom izvršena je u vremenskim periodima koji su uzimali u obzir privatne potrebe ispitanika, kao npr. radno vreme i slično. Ispitanici nisu bili informisani za njihovo rasporeĐivanje u glavu i kontrolnu grupu, i kontrolna merenja nisu vršena odvojeno za pojedine grupe.

Ispitanici su informisani da nesmeju da koriste mobilni i fiksni telefon 60-90 minuta pre merenja. Komunikaciona tehnika koja se nalazila u njihovim domovima nije menjana za vreme trajanja istraživanja i ispitanici su je normalno koristili za vreme trajanja ispitivanja. TakoĐe, ispitanicima je skrenuta pažnja na njihovo osnovno pravo, koje im dozvoljava da u bilo koje vreme prekinu svoje učešće u istraživanju bez bilo kakvog navoĐenja razloga za to.

Realizacija bioloških merenja svaki put se odvijala direktno u polju sa štetnim dejstvom, odn. U domovima ispitanika u istim prostorima za svako zasebno merenje.

Za proces merenja utvrĐen je konstantan vremenski interval u trajanju od 10 minuta za svakog ispitanika. Statistička evaluacija svakog kontrolnog ciklusa upražnjavana je trećeg i desetog minuta prilikom svakoga merenja. Za ovo vreme mogla se očekivati realna tendencija faktičkog nivoa signala vegetativnog nervnog sistema, na osnovu činjenice momentalnog opterećenja. Nepotrebno produžavanje procesa merenja vodilo bi povećanju izloženosti ispitanika nepotrebnom stresu. Moguće spontane reakcije na početku merenja ubrzo bi nestajale.

Specijalne reakcije testiranih lica koja su uticala na proceduru bile su unešene u izveštaj sa merenja u pojedniačnim ispitivanjima. I prirodne reakcije kao kašljanje i kijanje vidljive su u zapisniku kao premeštanje vegetativnog balansa i iste su ignorisane prilikom statističkog vrednovanja merniih vrednosti.

Radi zaštite privatnosti i podataka, lični podaci nisu unešeni u analizu.
 

0 comments:

Постави коментар