22 фебруар 2013

Zaštitite se od zračenja mobilnog telefona

U maju ove godine Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da dugoročno korišćenje mobilnog telefona može uzrokovati karcinom. Ovo su najbolji načini da se zaštitite od zračnja koje emituje vaš mobilni telefon.

Odluka da se objavi ovo upozorenje došla je posle godina istraživanja i brojnih studija koje su pregledane i koje su se pokazale kao neuverljive. Sada se sve češće pojavljuju izveštaji koji pokazuju da postoji još jedna nuspojava dugotrajne uptrebe moblnog telefona - neplodnost kod muškaraca.

Nedavna istraživanja sprovedena na Univerzitetu Kvin u Kanadi otkrila su da je korišćenje moblnog povezano s povećanjem nivoa testosterona kod korisnika. Korišćenje mobilnog može dovesti do "niskog kvaliteta sperme i smanjenja plodnosti". Druga slična istraživanja otkrila su da broj spermatozoida kod muškaraca koji često koriste mobilne telefone može pasti do čak 30 odsto.
 
Evo šta treba uraditi kako bi se zračenje svelo na najmanju moguću meru:
  • Ograničite korišćenje mobilnog za važnije pozive.
  • Kada god je to moguće, koristite uključen zvučnik umesto da telefon držite tik do uha. Ako ste na mirnom, privatnom mestu, slobodno stavite telefon na neki objekat i razgovarajte na taj način.
  • Sačekajte da se veza uspostavi pa onda naslonite telefon na uho. Ovo je važno jer mobilni prilikom pozivanja koristi mnogo više energije da bi dohvatio dobar signal iz obližnje bazne stanice.
  • Nosite mobilni u torbi umesto u džepu pantalona ili košulje (zbog karcinoma dojke).
  • Proverite da li imate dobar signal pre upućivanja poziva. Kada signal označava lošu vezu, vaš mobilni aktivno podešava svoju snagu odašiljanja kako bi uspostavio stabilniju vezu.
  • Odaberite mobilni s niskom "specifičnom stopom apsorpcije" (SAR) koja predstavlja meru stupnja apsorpcije radijskih talasa u telesnom tkivu.
  • Šaljite tekstualne poruke (SMS, mejl, čet...) kada god možete umesto da pozivate. Na taj način uštedećete i na vremenu i na novcu.
  • Umesto mobilnog neka vas ujutru budi budilnik.
  • Kada god je moguće povežite se na Wi-Fi. Kada šaljete zahtev za podacima preko Wi-Fi veze, umesto preko baznih stanica, telefonu će trebati manje vremena da uspostavi vezu kako bi primili vaše mailove i ostale podatke.

0 comments:

Постави коментар