16 март 2013

Kako napraviti Kombuha čaj - napitak?

Kombuha gljiva nije jestiva, ali je zato odlična za pravljenje napitka ili čaja od Kombuhe.
Kaže se da kobuha napitak vraća mladost tako što pegla bore i potamnjuje kosu. važna karakteristika je da povećava imunitet organizma i samim tim predstavlja veoma koristan proizvod za alternativnu upotrebu u lečenju različitih bolesti.
Napitak  je svojevrsni spoj različitih korisnih materija za naš organizam. Najvažniji sastojak je glukonska kiselina. Glukonska kiselina prirodno se javlja, pored kombuha čaja, u voću, medu i vinu.

Kombuha gljiva u izvađena iz napitka
Kombuha gljiva u izvađena iz napitka

Ako pravite Kombuha napitak to možete učiniti na sledeći način:

Potrebno:
  • 4 litarska posuda za kuvanje vode
  • Kombuha gljiva
  • Jedna veća staklena posuda
  • Gumica (za zatvaranje teglice)
  • Papirnata salveta ili gaza
Priprema:
Potrebno je skuvati 2 litre čaja, najbolje je pomešati po pola crni i zeleni čaj, mada se može koristiti i drugi (nana, kamilica, šipak...). 
Na dva litra potrebne su 3-4 filter vrećice čaja ili 2-3 čajne kašičice, ukoliko se upotrebljava čaj iz rinfuze. Ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta. Čaj procediti odnosno izvaditi filter vrećice. Dodati oko 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi da bi se lakše rastopio.

Čaj uliti u teglu. Posuda gde se drži kombuha ne sme da bude metalna!
Ako ste kombuhu dobili, ona je bila u već spremljenom napitku, pa je potrebno i taj napitak staviti zajedno sa kombuhom u pripremljeni čaj. Kombuha se polaže tako da pliva u čaju. 

Kada ste to uradili, poklopiti teglu sa maramicom ili gazom, jer je potrebno da vazduh cirkuliše
Pokriti otvor posude pamučnom maramicom, papirnatim peškirom ili sličnom laganom tkaninom da bi bila zaštićena od zagađivača i mušica. Pričvrstiti gumicom. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući da vazduh cirkuliše, kako bi kultura mogla da diše.

Fermentacija uobičajeno traje 4 – 12 dana, zavisno od temperature. Kombuha se može piti već posle 3 dana, ali što duže stoji to je jača, odnosno kiselija. 

Preporučuje se uzimati ga do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i uveče po 1 decilitar. Kombuha kulturi je potrebno toplo i mirno mesto i ne sme se pomerati. Temperatura čaja ne sme pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je oko 24° C. Kombuhi nije potrebna svetlost tako da se može držati u polumraku, ali nikako na suncu.

U toku fermetacije šećer se razgrađuje i napitak postaje sve kiseliji. Ako želite da dobijete kombuha sirće, onda proces fermentacije produžite do 30 dana. Tada se sirće može koristiti za spremanje raznih salata itd.


Kada se čaj procedi i ponovite postupak spravljanja novog napitka, kombuha gljivu je potrebno oprati pod blagim mlazom mlake vode i zatim je vratiti u posudu sa novim čajem.


Kliknite za više informacija

0 comments:

Постави коментар