11 март 2013

Kombuha lekovita pečurka

Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla“ bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj u imenu stoji reč „pečurka“, nije samo to. Naime, to je smeša različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja...
Izvor: Navidiku.rs


Kliknite za više informacija

0 comments:

Постави коментар