15 јул 2011

Ostali hormonski poremećaji koje uzrokuje EMZ

Eksperimentalni fiziolog dr. Čarls Greham je utvrdio da magnetna polja deluju na još dva hormona. Noćno izlaganje žena povišenim nivoima EMZ-a u laboratoriji je značajno povisilo njihov nivo estrogena, koji je poznat rizični faktor kod raka dojke.[1] Kod muškaraca, izlaganje EMZ-u je smanjilo nivo testosterona – a taj pad nivoa hormona je povezan sa rakom testisa i prostate.[2]


Dr. Greham ističe da stalna magnituda polja utiče manje od isprekidanosti polja i drugih svojstava, kao što su skokovi napona koji se zovu „strujne prelazne pojave“. Ti skokovi mogu da izazovu snažno izbijanje energije u kratkom vremenskom razdoblju. Oni se događaju svaki put kada se uključe svetla ili drugi električni uređaji, ili kad se pokrenu motori ili kompresori (poput onih u frižiderima i klimatskim uređajima), ili kad se koriste regulatori intenziteta osvetljenja. Tranzijente je teško izbeći jer mogu biti uzrokovani skokovima na drugom mestu – u komšijinoj kući, ili čak u električnim vodovima u ulici. Dr. Greham takođe veruje da EMZ može zapravo da odgovara definiciji endokrinog poremećaja bolje od materija iz životne sredine sličnih hormonima, jer se čini da magnetna polja izazivaju svoje efekte delujući na i kroz hormone, a ne kao hormoni.

Milionima žena širom sveta se prepisuje tamoksifen, najpopularniji lek za prevenciju ponovnog javljanja raka dojke. Jedna vrlo važna studija je pokazala da je tamoksifen gubi svoju sposobnost sprečavanja širenja ćelija raka kod izlaganja EMZ-u.[3] Nivo EMZ-a koji je izazvao taj efekat – 12 mG ili više – je prisutan kod čestih izvora kao što su fenovi za kosu, usisivači, otvarači za konzerve, kompjuteri, mikrotalasne pećnice, stolne lampe, mikseri i električni časovnici. Još više zabrinjava to što su daljnja istraživanja pokazala da iako melatonin uspešno smanjuje brzinu rasta ljudskog raka dojke u kulturi ćelija, kod izlaganja magnetnom polju od 12 mG potpuno gubi svoju sposobnost inhibiranja rasta ćelije raka dojke.[4]

Ženama koje se leče tamoksifenom od raka dojke se retko, ili nikad, savetuje da smanje izlaganje EMZ-u ili da koriste odgovarajuće tehnologije za zaštitu od izlaganja EMZ-u. Neurotransmiteri, posebna klasa hormona koja uključuje serotonin i dopamin, igraju važnu ulogu kod raspoloženja. Poznato je da su promene nivoa seratonina povezane sa depresijom. Na primer, smanjeni nivoi tog spoja u mozgu se povezuju sa povećanom učestalošću samoubistava.[5] Jedna studija je proučila moždane funkcije majmuna izloženih magnetnim poljima frekvencije 60 Hz. Utvrđeno je da su nivoi serotonina i dopamina (ovaj poslednji deluje na moždane procese koji kontrolišu pokrete, emocionalne reakcije i sposobnost osećanja užitka i bola), bili značajno smanjeni neposredno posle izlaganja, i da se samo dopamin vratio na normalni nivo nekoliko meseci kasnije.[6]

Dr. Beker obaveštava: „Čini se da bi mogla da postoje dva tipa kliničke depresije: onaj koji je izazvan običnim psihosocijalnim faktorima, i onaj koji je izazvan nekim spoljašnjim faktorom koji utiče na stvaranje tih psihoaktivnih spojeva u epifizi. U svetlu poznatog odnosa između epifize i magnetnih polja, bilo bi preporučljivo da se u potragu za odgovornim faktorom uključi procena efekta abnormalnih elektromagnetnih polja.“[7] Njegov savet podupiru i drugi istraživači.[8],[9]

[1] Graham C, op. cit.

[2] Charles LE, Loomis D i saradnici, “Occupational Exposure to Electromagnetic fields, polychlorinated biphenyls, and prostate cancer mortality in electric utility workers”, Am J Epidemiology 15. aprila 2003.; 157(8):683-91.

[3] Harland JD, Lee MY, Levine GA, Liburdy RP, “Differential Inhibition of Tamoxifen’s Oncostatic Functions in a Breast Cancer Cell Line by 12 mG Magnetic Field”, in Electricity and Magnetism in Biology and Medicine, Bersani F (ur.), Pienum Press, Bologna, Italija, 1998.

[4] Girgert R, Schimming H, Korner W, Grundker C, Hanf V, “Induction of tamoxifen resistance in breast cancer cells by ELF electromagnetic fields”, Biochemical and Biophysical Research Communication, 4. novembar 2005.; 336(4): 1144-49.

[5] Becker, Robert O, MD, Cross Currents: The Promise of Electromedicine, the Perils of Electropollution, op. cit., str. 208.

[6] “Serotonin, Suicidal Behaviour and Impulsivity”, The Lancet, 24. oktobra 1987., str. 949-50.

[7] Becker, op. cit.

[8] Perry FS i saradnici, “Enviromental Power Frequency Magnetic Fields and Suicide”, Health Physics 1981;41:267-277; Perry FS, Pearl L, “Health effects of ELF fields and illness in multy-storey blocks”, Public Health januar 1988.; 102(1):11-18.

[9] “Serotonin…”, The Lancet, op. cit.

2 коментара:

  1. Da li je netko imao giht i kako ga je spriječio od ponovne pojave

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skoro sam imao poziv od jednog momka koji ima giht i uzeo je Ekstrakt od Kombuhe, jer smo predpostavili da bi time mogao da ocisti organizam i da se tako povuce giht.

      Избриши