03 март 2013

Analiza PXD Biopiramide: 3.2.2. BVP - Senzor

Prilikom ovog procesa svetlosni izvor projektuje infracrveno svetlo na površinu kože i celokupnu svetlost koja se reflektuje prihvata fotoelektrični senzor. Pri svakom otkucaju srce istiskuje krv kroz periferne krvne sudove. Razlika u reflektovanoj svetlosti korespondira sa razlikom u perifernoj količini krvi. Prilikom ovog merenja utvrĐuje se razlika izmeĐu maksimalne i minimalne potrebne količine krvi u okvirima srčanog ritma, takozvana amplituda pulsirajućeg volumena. Koliko se više krvi naĐe na mestu koje se ispituje toliko više svetlosti će se apsorbovati i neće biti registrovana sa fotoelektričnim senzorom. Preračunavanje količine izbačene krvi pri svakom srčanom otkucaju i perifernog otpora omogućava dobijanje srčanih otkucaja(otkucaji po minuti).

Vrednosti prikazane krivuljom protoka potrebne količine krvi predstavljaju cirkulaciju krvi u %. Pri stresu pos uticajem sipatikusa podiže se krvni pritisak i krvni sudovi se skupljaju, što indikuje smanjenje cirkulacije.

Treba naglasiti da prilikom elektrostresa raste broj crvenih krvnih zrnaca što se optički javlja kao signal za smanjivanje protoka potrebne količine krvi. Srčani otkucajii pulsirajuća amplituda podležu uticaju sipatikusa i parasimpatikusa. Ovaj signal naročito je ispoljen kod l testiranih lica sa smanjenom perifernom cirkulacijom.

Svako smanjenje protoka potrebne količine krvi

proizvodi smanjenje snabdevanja organizma hranljivim sastojcima i kiseonikom, a izvesno dovodi i do snabdevanja ćelija otrovnim materijama preko krvnih sudova.

Danas više od 20 miliona ljudi stradaju od bolesti srca i krvnih sudova, i taj broj postepeno se povećava. Tu spadaju areterioskleroza, infark miokarda, kao i perifernna oštećenja krvnih sudova.

Radi svega navedenog, uticaji elektromagnetnih zračenja i geobioloških polja sa čtetnim dejstvom na promene u krvotoka i potrebnoj količini krvi, su od izrazitog značaja i posebno su evidentirani u zapisnicima sa merenja. BVP senzor se kod svih ispitanika postavlja na malom prstu desne ruke.

0 comments:

Постави коментар