15 јул 2011

Uticaj mobilnih telefona na zdravlje 2

Mobilni telefoni i zračenje bliskog polja


Poznato je da je signal za prenos informacija koji emituje antena mobilnog telefona, poznat kao „zrak bliskog polja“ (near field plume), vrlo opasan i specifičan oblik EMZ-a koji deluje na rad mozga i tela. (U novijim mobilnim telefonima antena može da bude sakrivena i nevidljiva korisniku; uprkos tome, zračenje bliskog polja je i dalje opasno za zdravlje.) Zračenje bliskog polja se širi od antene do udaljenosti od oko 6-7 inča [otprilike 15 do 18 cm] u svim smerovima. Ono je rezultat slanja energije potrebne za prenos radio-signala do bazne stanice koja može da bude kilometrima daleko. Svaki put kad aktiviramo telefon za slanje ili primanje, bilo da ga držimo uz glavu, prikopčanog uz pojas ili u džepu, izlažemo se opasnim talasima za prenos informacija u zrak zračenja bliskog polja.
Najnovija istraživanja pokazuju da je pozadinsko zračenje iz mnogih električnih uređaja koji šire EMZ, kao i novih bežičnih aktivnih mesta, jednako gustini talasa za prenos informacija koje emituje blisko polje. To znači da opasnost sada više ne preti samo u blizini antene bežičnog telefona, nego i u čitavoj životnoj sredini kojoj smo svakodnevno izloženi.[i]
Iako industrija bežične tehnologije i neke vladine agencije i dalje uveravaju javnost u bezopasnost mobilnih telefona (na način koji jako podseća na duvansku industriju), činjenica je da novi naučni dokazi razotkrivaju uzorak ozbiljnih zdravstvenih problema izazvanih izlaganjem zračenju bliskog polja. Mobilni telefoni su sve samo ne sigurni i bezopasni. Neki od konkretnih bioloških problema su narušavanje krvno-moždane barijere, genetska oštećenja, slom međućelijske komunikacije i povećanje rizika od raka.[ii] Krvno-moždana barijera je poseban filter u krvnim sudovima mozga koja sprečava opasne hemikalije da stignu do osetljivog moždanog tkiva i uzrokuju raspad DNK. Zračenje bliskog polja je u stanju da otvori krvno-moždanu barijeru i da omogući štetnim otrovnim hemikalijama da se slobodno šire tkivom mozga.
Zračenje bliskog polja takođe doprinosi oštećivanju DNK. Mnoge studije su otkrile mikronukleuse (fragmente DNK okružene membranom bez fiziološke uloge) u krvi ljudi koji koriste mobilne telefone. Mikronukleusi su rezultat propadanja sposobnosti ćelije da se obnavlja, i ukazuju na genetska oštećenja. Ako ćelije mozga postanu nesposobne za obnavljanje, mogu da se razviju tumori.[iii] Još više zabrinjava činjenica da prisustvo mikronukleusa takođe može da ukazuje na druge zdravstvene probleme, kao što su npr. oslabljen imunitet, poremećaji spavanja, poremećaj pažnje, autizam i Alchajmerova bolest. Budući da su glavne žlezde tela (hipofiza, hipotalamus, epifiza) smeštene u mozgu, kontinuirana upotreba mobilnih telefona može potencijalno da izazove jake poremećaje sposobnosti hormonske signalizacije.
Zatim su tu strujni krugovi ćelijskih telefona, koji stvaraju konkurentnu energiju koja ometa biopolje, ili energetsko polje, korisnika telefona. Ta vrsta sveprisutnog, ili ambijentalnog EMZ-a ugrožava mnoge fiziološke procese. Kad se mobilni telefon prikopča za pojas ili drži u džepu od pantalona, to ambijentalno polje najjače pogađa tkiva i organe kojima je najbliže, posebno u području karlice. Dve studije su već pokazale 30%-tno smanjenje broja spermatozoida kod muških korisnika mobilnih telefona. Kako sve više žena nosi svoje mobilne telefone prikopčane za pojas, ženski reproduktivni organi bi takođe mogli da budu ugroženi.[iv],[v]
Takođe je potrebno upozoriti na opasnost od ambijentalnog zračenja slušalica. Danas se priznaje da slušalice ne samo što ne štite, nego zapravo mogu da povećaju emisije zračenja u mozak i do 300 posto. Blutut tehnologija je posebno opasna. Jedine bezbedne slušalice su one sa šupljom vazdušnom cevi.

[i] Carlo, George, dr. i Schram, Martin, Cell Phones Invisible Hazards in the Wireless Age - An Insider’s Alarming Discoveries About Cancer and Genetic Damage, Caroll & Graf, 2001, reprint, 9. februara 2002., str. 217.
[ii] Transkript sastanka dr Džordža Karla sa Komisijom za pregled, Telephone Mast Review, States of Jersey, UK, 26. februara 2007., http://www.jerseymastconcern.co.uk
[iii] Lai H, Singh NP, “Magnetic-Field-Induced DNA Strand Breaks in Brain Cells of the Rat”, Environ Health Perspectives, maj 2004.; 112(6):687-94.
[iv] Agarwal A, dr (Direktor, Laboratorija za kliničku andrologiju i banka reproduktivnih tkiva direktor istraživanja, Centar za istraživanja reprodukcije, Klinika Klivlend), “Relationship between Cell Phone Use and Human Fertility: An Observational Study”, izlaganje P-398, 23. oktobra 2006., na 62. godišnjem sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM), New Orleans, 21.-25. oktombra 2006.
[v] Henderson M, “Mobiles may decrease men’s fertility”, 23. oktobra 2006., http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article610494.ece

0 comments:

Постави коментар