15 фебруар 2013

Kombuha gljiva


Svi koji žele da poklone ili prodaju kombuha gljivu svoje podatke mogu da ostave na veb sajtu www.zdrava-energija.com na ovoj strani. Spisak će biti objavljen naknadno.

Gljiva Kombuha uživa veoma veliki ugled kod alnternativnih metoda lečenja različitih bolesti. Toliko je veliki dijapazon bolesti koje ona leči da jednostavno sa pravom možemo nazvati "gljiva za sve". Sama kombuha gljiva dolazi sa istoka. Njen naziv je japanskog porekla. 

Šta je kombuha gljiva?

Slika kombuha gljive
Kombuha gljiva
Ona predstavlja simbiozu gljive i bakterija.   Ona je čajna gljiva, što znači da se koristi napitak, odnosno čaj koji se stvara fermentacijom šećera. Sama gljiva je pihtijaste mase i poprima onakav oblik koji zavisi od posude u kojoj se drži pri spravljanju napitka.  Vremenom ona raste, uglavno prekrivajući celu površinu posude i šireći se u debljinu. Kako kombuha raste moguće je praviti veće količine napitka ili čaja. Glavni sastav čaja je glukonska kiselina koju stvaraju bakterije koje su u simbiozi sa kombuha gljivom. Samu glukonsku kiselinu proizvod jetra i glavni  je čistač organizma. Unosom napitka, mi jednostavno pomažemo jetri u njenoj funkciji i time olakašavamo i ubrzavamo čišćenje organizma. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi. Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik. No, zanimljivo je i zapažanje da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je, takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
    Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje valunge, mada se neposredno posle pijenja ovog čaja može osetiti vrućina ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što će pomoći pročišćavanje organizma od toksičnih hemikalija i tečnosti. Pomaže i astmatičarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žucnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

Kako napraviti kombuha napitak – čaj?

Za pravljenje napitka ili čaja od kombuha gljive potrebno je sledeće:
 1. Kombuha gljiva
 2. Crni i zeleni čaj (ili bilo koji drugi kao što je nana, kamilica…)
 3. Šećer
 4. Staklena posuda, najbolje dvolitarska ili veća tegla
 5. Gaza
Skuvajte u 2 litre vode čaj od 100 gr šećera i po ukusu stavite zajedno crni i zeleni čaj (odprilike po dve filter kesice ili srazmerno tome u rifuzi).
Kada se čaj ohladi sipajte ga u staklenu posudu i položite kombuhu tako da pliva na površini čaja. Posudu je potrebno obaviti krpom i zatvoriti otvor tegle sa gazom. Veoma je važno da posuda bude na tamnom mestu koje je na sobnoj temperaturi. Sam postupak stvaranja kombuha napitak ima i niz propratnih efekata kao što je specifičan miris pri fermentaciji. Vremenski period za spravljenje napitka je oko 7 dana. Posle toga potrebno je procediti napitak i ponoviti postupak kuvanja crnog i zelenog čaja sa šećerom, s tim što uzimate 2 dl već spremljenog napitka i sipate u novi napitak, a samu gljvu properite pod hladnom vodom i vratite u staklenu posudu.  Pošto gljiva stavara glukonsku kiselinu, a ona daje kiselost čaju, potrebno je da napitak bude blage kiselosti, tako da se optimalna kiselost postiže posle 7 dana, mada se postupak može skratiti ili produžiti, ali ne manje od 5 dana. 

Slika komuha gljive u postupku spremanja napitka


Kombuha sirće

Kombuha sirće se dobija kada produžimo vreme fermentacije do 30 dana. Tada možemo koristi kombuha sirća za pravljenje raznih  jela, kao što su salate, čorbe…


Nakon svega važno je znati da ne smemo da preterujemo sa konzumiranjem kombuha čaja, jer možemo opteretiti organizam sa glukonskom kiselinom, koja direktno ide u krv, tako da možemo povećati kiselost krvi i time poremetiti ravnotežu u organizmu.  Na tržištu postoji PXD Ekstrakt od Kombuhe koji sadrži šećer i tu je vazno da osobe koje pate od šećerne bolesti uzimaju ekstrak koji je razblažen u 2dl obične vode, tako što će ga piti po malo tokom dana.Druge nuspojave nisu primćene. Jednostavno pri korišćenju kombuha napitka pratite kako se osećate i to će biti najbolja ocena da li vam smeta kombuha napitak ili ne. 


Kako stvoriti kombuhu?
Kombuhu možemo stvoriti tako što uzmemo kominu, posle ćeđenja vina, i u nju stavimo malo vode i šećera i ostaviti posudu otvorenu da bi vinski kvasac i bakterije iz vazduha došli u kontakt. Time ćete dobiti jedan beličasto - smeđ sloj na površini komine posle nekoliko dana.


Da li se kombuha prodaje, gde kupiti kombuhu?

Kombuha se uglavnom daje kao poklon, retko se prodaje. Kombuha sama po sebi se veoma uspešno razmnožava i u većini slučajeva, posle nekog vremena, mora se odvojiti jedan deo i baciti. U prodaji možete se naći spremljeni kombuha napici u obliku čaja ili ekstrakta. Ekstrakt je sam po sebi jači od napitka i uzima se u manjoj količini. Najpoznatiji ekstrakt na tržištu je PXD Ekstrakt od Kombuhe koji možetete pogledati klikom ovde. Iskustva su pokazala da sam ekstrakt utiče povoljno na lečenje većine bolesti savremenog čoveka.
 

DODATAK
Iskustva u korišćenju kombuha gljive pokazuje sledeće:
 • Poseduje prirodni antibiotski efekat,
 • Snižavanje krvnog pritiska,
 • Detoksikacija. Analiza urina pokazuje povećani sadržaj žive, olova i različitih drugih toksina, kada se čaj koristi u prvo vreme,
 • Preventiva nekih vrasta kancera,
 • Pomoć u menopauzi, smanjenje neugodne sekrecije,
 • Pomoć kod zatvora, jer je prirodni laksativ,
 • Pomoć kod mišićnih bolova, posebno u vratu i ramenima,
 • Pomoć kod bronhitisa, astme i kašlja,
 • Pomoć kod alergija,
 • Pomoć u bubreznim tegobama. Ako se uzima svakodnevno, eliminiše ureu za 100 dana,
 • Pomoć kod kolitisa, neuroze stomaka, gastroenteritisa,
 • Smanjuje holesterol i povećava elastičnost vena i arterija,
 • Korisna je kod katarakte i slične oblike na rožnjači,
 • Zaustavljenje infekcione dijarete,
 • Pomoć pri sagorevanju masti, pri čemu potpomaže gubljenje težine,
 • Pomoć pri nesanici,
 • Pomoć da rad jetre i žucnog mehura bude efikasniji,
 • Pomoć pri smanjenjunivoa glukoze u krvi kod dijabetičara,
 • Iznenađujuci efekti na temenu, pomaže izbegavanje ćelavosti, opadanje kose i eliminiše sedu kosu,
 • Pomaže varenju,
 • Daje više enegrije,
 • Smanjenje edema i otoka stopala,
 • Prevencija i tretiranje kandide,
 • Pomoć pri bolovima artritisa,
 • Pomoć kod ekcema, a takođe se može upotrebiti spolja za ublažavanje osipa,
 • Uklanjanje bradavica,
 • Lečenje gljivičnih oboljenja stopala . . .

Svi koji žele da poklone ili prodaju kombuha gljivu svoje podatke mogu da ostave na veb sajtu www.zdrava-energija.com na ovoj strani. Spisak će biti objavljen naknadno.69 comments:

Постави коментар