01 јул 2011

Mobilni su opasni za decu


Da mobilni telefoni zaista ugrožavaju dečije zdravlje dokazala je švedska naučna studija.

Tanje kosti lobanje ne mogu da zaustave zračenja iz telefona, pa decu čine podložnijim tumorom.

Profesor Kjel Mild sa švedskog univerziteta Orebro naglasio je da deca uopšte ne bi smela da koriste mogilone telefone. Njegovi zaključci stigli su samo mesec dana nakon što je otkriveno da postoji nejasna veza izmedju dugotrajnog korišćenja mobilnog i tumora na mozgu.
Mnogi naučnici imali su teškoća u dosadašnjim istraživanjima ove teme, jer je korišćenje mobilnih postalo široko rasprostranjeno tek u kasnim devedesetim. Profesor Mild istakao je da je opasnost možda još i veća, jer je deset godina minimalno razdoblje potrebno da se razvije rak. Takodje je rekao da mu je veoma čudno kada čuje javne prezentatore kako tvrde da ne postoji nikakav rizik od korišćenja mobilnih telefona. Jer, kako naglašava profesor Mild, postoje jake indikacije za to da se nešto dogadja nakon deset godina.
Profesor Mild je odlučio da se detaljnije pozabavi ovim problemom i istraži moguću povezaost alchajmerove i parkinsonove bolesti s upotrebom mobilnog s obzirom na to da postoji sumnja i na tu povezanost.

Drugi talas istraživanja finansiraće vlade i industrija mobilnih urađaja, a uključivaće dugoročni uticaj mobilnih na zdravlje više od 200.000 korisnika mobilnih u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj i Finskoj. Čiji će cilj biti detaljna revizija standarda stepena zračenja mobilnih telefona i drugih izvora zračenja koji se opisuju kao neprikladna. 


Izvor: Dnevne novine „Blic

0 comments:

Постави коментар