15 март 2013

Homeopatija - lek ili glupost?

Visoka predstavnica ministarstva zdravlja Velike Britanije Dejm Seli Dejvis opisala je homeopate kao jeftine trgovce a homeopatiju nazvala glupošću.
 
Ona je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da oni prepisuju pilule i napitke koji bi lečili malariju i druge bolesti.
Dejvisova kaže da ne prestaje da se iznenađuje što je ova vrsta lečenja pokrivena zdravstvenim osiguranjem zato što, kako kaže "homeopatija traje koliko i placebo efekat".

Drugim rečima, dobrobiti homeopatije su posledica toga da oni sami misle da im je bolje i zbog toga se tako i osećaju. Njen stav je suprotan od stava ministarstva zdravlja koje troši 4 miliona funti godišnje za homeopatsko lečenje Britanaca.

Homeopatija, kojom se leči i Princ Čarls, navodno sprečava i leči bolesti razblaženom varijantnom supstanci pronađenih u biljkama kao i mineralima.

Bazirana je na principu „slično se sličnim leči“ (similia simillibus curentur) ova metoda, na primer, simptome polenske groznice ublažava crnim lukom, od koga oči svrbe i peku.

Ovakvo i druga lečenja naučnici pobijaju zbog činjenice da sadrže lek u preterano razblaženoj varijanti.

Kada su je pitali šta ona lično misli o homeopatiji sa naučne strane, Dejm Seli, specijalista hematologije, rekla je da je veoma zabrinuta ovakvom vrstom lečenja: "Homeopatija je glupost" zaključila je.

Zdravstveni sekretar Džeremi Hant je "progurao" 2007. godine homeopatiju u zvanični zdravstveni sistem Velike Britanije.

Više od 15% Britanaca koristi homeopatske lekove.

autor: RF izvor: Daily mail/B92/Novi magazin

0 comments:

Постави коментар