PXD Biopiramida

PXD Biopiramida neutrališe štetan uticaj geopatogenih (podzemne vode, šupljine...), kosmickih (Hartmanova i Kerijeva mreža) i tehnickih zracenja (elektrozagadenje) u Vašem domu, radnom prostoru... štiti preko 154 m2...

PXD Ekstrakt od kombuhe

... je najnoviji spoj dugogodišnje istocne tradicije i najsavremenije zapadne tehnologije. Daje izuzetne rezultate u smanjenju povecanih vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, povecava smanjene vrednosti gvožda...

PXD Kraljica melem

Iskustva brojnih korisnika pokazuju da krema pomaže kod sledecih tegoba: upale, alergije, herpesi, bronhitis, reumatske tegobe na kicmi i zglobovima, hemoroidi, tegobe u stomacnoj šupljini (bolovi u debelom crevu, cir na želucu i dvanaestopalacnom crevu, prostata, jajnici, ranica na grlici materice), povišena temperatura, psorijaza, akne, ekcemi, proširene vene, upale uha i grla, konjuktivitis, diptrije, opstipacija, dijabetes, gljivicne infekcije...

PXD Mobicip

Smanjuje štetnost elektronskih uredaja za cak 96%. Korisnici ga najviše upotrebljavaju za zaštitu od štetnog zracenja mobilnog telefona. Radi na principu promene polariteta zracenja pri cemu ono postaje neškodljivo za coveka i okolinu...

28 октобар 2014

Biljka koja ubija rak za samo 16 sati!




Kinezi su otkrili da se artemisinin bori protiv raka grudi, tako što ubija 98% kancerogenih ćelija u našem organizmu.
"Lajf Sajents" se detaljnije pozabavio ovom biljkom, koja je inače derivat "svit vormvuda"  što u prevodu znači slatki pelin. Kada se artimisinin konzumira sam, smanjuje 28 % ćelija raka dojki, a u kombinaciji sa gvožđem uspeva da uništi rak u potpunosti.
Bitno je naglasiti da je artemisinin bezopasan za zdrave ćelije organizma.
Kineska medicina je toliko bogata, jer pored ove svrhe artemisinina, i pre nekoliko hiljada godina ga je koristila protiv malarije. Parazit malarije ne može opstati sa artemisininom, jer je bogat gvožđem.


"Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga raka dojki i predstavlja kritičan put kojim artemisinin kontroliše rast produktivinih ćelija raka", kažu istraživanja laboratorija za rak Univerziteta u Kaliforniji.
Gvožđe se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u detaljenju ćelija. Normalne ćelije takođe imaju ove receptore, ali one kancerogene ih imaju u većim količinama i zato je dobro kombinovati gvožđe i artemisinin.
Kako izveštava bosanski portal haber.ba do sada je ovaj ekstrat bilo teško nabaviti po povoljnim cenama, ali pošto je došlo do ekspanzije ove biljke moglo bi se očekivati da će i cena biti dostupnija.
Izovr: www.srbijadanas.com

29 септембар 2014

BESPLATNI PREGLED I TRETMAN NA BIOTERAPEUT PLOČAMA

DOVOLJAN JE POZIV DA BISTE DOBILI:

BESPLATNU proveru zdravstvenog i fizičko stanja na uređaju nove generacije kvantne medicine
BIO KVANTNOM REZONATORU Q8 

BESPLATAN tretman na BIOTERAPEUT PLOČAMA

PREGLEDI I TRETMANI SE DAJU U BEOGRADU!

POZOVITE NAS 064 9400 845

Bio kvantni rezonator Q8
Bioterapeut ploča - poseduje BION sertifikat

04 август 2014

Kombuha gljiva - Herbateka

Drugi nazivi: Kombuha, japanska gljiva, kombuku, gljiva za dugovecnost, kargašok caj, cembuja orijentalis Opis: Kombuha gljiva je široko poznata u svetu. Zovu je ruskom, japanskom, kineskom, indijskom cajnom gljivom. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Cajnu gljivu zapravo cini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sircetnog vrenja. Kvasci iz šecera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sircetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogucuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja ucestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog podrucja u kome se cajna gljiva gaji.
Smatra se da ovaj napitak vraca mladost: „pegla” bore, potamnjuje kosu, ali i povecava imunitet, odlaže „staracke” bolesti, pa cak i
prevenira pojedine vrste raka

Kombuha, … iako joj u imenu stoji rec „gljiva”, nije samo to. Naime, to je smesa razlicitih organizama, ukljucujuci i lišaj, kvasac i neke bakterije (bacterium džylinum, bacterium gluconicum, acetobacter ketogenum), kao i pichie fermentantsa. Gradena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se.
Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeda navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zasladene tecnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao cajni napitak, ali takode i kao kiselinu koja se može koristiti kao zacin umesto sirceta. Citav proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u obicnu, zasladenu vodu i tada ima ukus obicnog sirceta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohladene cajne napitke od raznih lekovitih bljiki. U tecnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost, a to se meri lakmus papirom.
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inace u normalnim metabolickim okolnostima proizvodi jetra coveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Povecanjem procenta ove kiseline u krvi dolazi do prekomernog zakišeljavanja krvi, što može u mnogome da poremeti ravnotežu organizma, a u težim slucajevima da izazove i smrt. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi cajna gljiva pruža zaštitu od zagadenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugacije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja. Rusi su dokazali da je rudarima na Uralu narocito pomogla u cišcenju organizma i sprecavanju prerane smrti zbog udisanja ugljene prašine.
Kombuhu možete i sami napraviti. Nakon vinskog vrenja i cedenja vina u kominu treba dodati odredenu kolicinu vode i malo šecera, a posudu zatim ostaviti izloženu vazduhu. Vec nakon 7 dana vinski kvasci iz komine ce se udružiti sa sircetnim bakterijama iz vazduha i dobicete smedi, sluzavi pokrivac koji se ponaša kao cep i prekriva vinsko sirce.

Sastojci
kultura Kombuhe (kvasna gljivica)
Priblizno 70-100g rafiniranog belog secera na litru vode
2 cajne kasicice crnog ili zelenog caja na litru vode
Posude i materijal

Jedna 2-4 litarska posuda za kuvanje vode
Jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda
Gumica
Laneni ili pamucni rupcic odnosno papirnata maramica
Boce

Postupak za pripremu Kombuche
Najbolje je poceti s pripremom 2 litre caja. Kad vasa Kombuha kultura dovoljno naraste i pocne se razmnozavati, moci cete pripremati vece kolicine napitka.
1. Pripremite caj na uobicajeni nacin. Na litru sveze skuvane vode dodajte 2 cajne kasicice crnog ili zelenog caja (priblizno 5g). Mozete koristiti caj u vrecicama. Neka se listici caja namacu 15 minuta. Zeleni caj dolazi iz istih nasada kao i crni, a razlikuje se od njega uglavnom po nacinu obrade: on nije fermentiran. Japanski lekari su utvrdili da zeleni caj sprecava rast raka. Za Kombuha napitak preporuje se zeleni caj. Ako ne zelite upotrebiti ni zeleni ni crni caj, takodje mozete upotrebiti neki drugi biljni caj.
2. Procedite cajne listice kroz cedilo, odnosno izvadite vrecicu sa cajem iz vode.
3. Dodajte priblizno 70-100 g belog secera na litru caja pre nego sto se ohladi. Promesajte caj tako da se secer potpuno rastopi. Jedna kasika secera ima priblizno 20 g.
4. Ohladite caj na temperaturu od 20° - 25° stepeni Celzijusa (da bude mlacan). Kultura umire ako se stavi u prevruci caj.
5. Kad se caj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu ili posudu od nerdjajucega celika. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu iz nerdjajucega celika nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagovati s metalom. Takodje mozete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polilefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbegavajte upotrebu posuda od polivinilklorida (PVC) ili polistirena.
6. Ako Kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte caju tecnost koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sledece pripreme uvek sacuvajte dovoljno Kombuha napitka, da bi dodali oko 10% kolicine u vasu novu pripremu kao "startnu tecnost".
7. Stavite zivu Kombuha kulturu u tecnost.
8. Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamucnim rupcicem, papirnatim rucnikom ili slicnom laganom tkaninom da bi zastitili napitak od vocnih musica, prasine, biljnih spora i drugih zagadjivaca. Pricvrstite je sa gumenom trakom da bi osigurali da vocne musice ne mogu uci. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omoguci vazduhu da cirkulise, da bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene vocne musice mogle uci i snesti svoja jajasca.
9. Fermentacija treba da traje 8-12 dana, zavisno od temperature. Sto je visa sobna temperatura, to je brza fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni.
Kombuha kultura treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura caja ne sme pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takodje uspeva i u mraku. Kultura se moze ostetiti izlaganjem jakoj suncanoj svetlosti. Bolja je polusenka.
Za vreme procesa fermentacije kvas razgradjuje secer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke. Kombinacija tih procesa daje Kombuha napitku njegov karakteristican ukus. Napitak je ispocetka sladak, ali se ova slatkoca gubi kako se secer razgradjuje. U isto vreme pocinje se razvijati kiseli ukus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoce u kiselost. Ako vise volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duze.

10. Kad caj postigne zeljeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, sa cistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi caj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu caja. Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Priblizno 10% sacuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Nije potrebno procedjivati fermentisani napitak kroz tkaninu. Odredjena kolicina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne ucinke na ljudski organizam.

11. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije (najmanje 5 dana), nakon sto je bio flasiran.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flasiranje iskljucuje dostup vazduhu, dok kvas nastavlja da radi. Ako su staklenke cvrsto zatvorene, plin nastao aktivnoscu kvasa ne moze izaci. Na taj nacin se dobija penusavi napitak. U tu svrhu obicno su dovoljni tih nekoliko dana u staklenki; Kombuha napitak ostaje dobar mesecima. Ne brinite: u jednom trenutku kvas ce prestati da proizvodi plin. Preporucljivo je staklenke drzati na hladnom mestu.

12. Napitak ima prijatan ukus. On je penusav, blago kiselkast i osvezavajuci. Normalno ga pijemo tri case dnevno; jednu casu jedan do dva decilitra na prazan zeludac ujutro, drugu casu nakon rucka, a poslednju casu kratko vreme pre odlaska na spavanje. Uzivajte!

13. Kad pocnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom caju najmanje 10% tecnosti vec fermentiranog napitka..

Napomene
Ponekad kultura pliva na povrsini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na povrsini caja pocinje da raste nova kultura .
Ako imate problem s rastom nove mlade Kombuche (sto se moze ocekivati kad je previse hladno, npr. zimi), pokusajte sledece: S obzirom da rast nove kulture zahteva vise vremena, odvojite je od pripremljenog napitka koji zelite piti. Novoj kulturi na povrsini tecnosti dozvolite 3 do 5 nedelja da raste.
Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva povrsinu caja. Kultura tokom rasta na povrsini caja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu ce se poceti stvarati nova kultura.
Na taj nacin svaka kultura nastavlja da razmnozava sama sebe sve dok ne postane tamno smedja. Kad postane tamna i prljavo smedja, bacite je i promenite sa jednim od njenih potomaka.
Caj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovecnost. Ovaj caj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belancevine koje organizam odmah može da iskoristi. „Gljiva” mora da se gaji u rastvoru crnog ili zelenog caja i šecera u vodi, uz dodatak jabucnog sirceta ili prethodne „ture” istog caja, i, na odgovarajucoj temperaturi ce se stalno razmnožavati (potrebno joj je nedelju dana da se samoreprodukuje), proizvodeci glukuronsku, mlecnu i sircetnu kiselinu. Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlecna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik.
Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra caja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili starackih pega po rukama. Utvrdeno je, takodje, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstice rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoce, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šecer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritickih smetnji (povecava pokretljivost zglobova i elasticnost kicme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože… Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povecavajuci imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge”, mada se neposredno posle pijenja ovog caja može osetiti vrucina – ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što ce pomoci procišcavanje organizma od toksicnih hemikalija i tecnosti. Pomaže i astmaticarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kašlja, cisti žucnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

Postoji dosta razlicitih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka sa skepsom gleda na cudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moci caja u sprecavanju i lecenju najtežih oboljenja. Naucno dokazati sve navode je, naravno, nemoguce. 

IZVOR: Herbateka.eu

22 јул 2014

OPASNOST: Njegovo veličanstvo mobilni telefon

U potrazi za novim odgovorima da li su mobilni telefoni opasni po zdravlje ljudi prenosimo vam neke najnovije informacije u vezi sa tim. Mnogi misle da mobilni telefoni ne mogu biti uzročnici raznih bolesti, ali novija istraživanja pokazuju sasvim suprotno. Mnogi smatraju da signal telefona, i pored toga što ima slabo zračenje, može da ošteti DNK i time naruši funkcionalnost organizma i izazove bolest, uključujući i rak.


Zašto je držanje mobilnih telefona blizu tela loša ideja

Držanje mobilnih telefona pored tela može prouzrokovati određene probleme. Neki delovi tela su više ugroženi od drugih. Istraživanja su pokazala da kod osoba koji su nosili mobilne telefone okačene na kaiš oko 15 sati dnevno u poriodu od 6 godina imali smanjenu gustinu koštane mase na karlici sa te strane gde je mobilni telefon uticao zračenjem.

Važno je napomenuti da mobilni telefon zrači i kada se sa njim ne priča. On povremeno šalje signal ka baznoj stanici i bazna stanica ka njemu, što znači da smo izloženi konstantoj radijaciji kada smo pored njega.
Druga studija je pokazala da radijacija mobilnog telefona može značajno da smanji kvalitet i pokretljivost spermatozoida, što dalje utiče na plodnost muškaraca u reproduktivnom dobu. Prema ovoj studiji muškarci su najugroženija kategorija i trebalo bi da naročito obrate pažnju gde nose svoj mobilni telefon, odnosno da izbegnu džepove, futrole zakačene oko kaševa, torbice koje vise blizu tok dela tela itd. U ovom slučaju zračenju su izloženi i drugi osetljivi organi kao što su jetra, bešika, prostata, bubrezi itd.


Nova studija grupe izraelskih naučnika od 2011. godine pokazala je sledeće rezultate. Došlo se do zaključka da je rak parotidne žlezde naglo počeo da se događa u poslednjih 30 godina, a naročito od 2011. godine. Ovo dobija zabrinjavajuću karakteristiku kada znamo da je parotidna žlezda jedna vrsta pljuvačne žlezde koja se nalazi najbliže obrazu gde većina ljudi drži mobilni telefon. Još jedna slična studija imala je 2008. godine raspravu u američkom senatu koja je predstavila sledeće zaključke korišćenja mobilnog telefona samo na jednoj strani glave i dobijanja tumora:
  • 34 % se povećava šansa za dobijanje tumora na toj strani.
  • 58 % se povećava šansa za dobijanje tumora ako ste imali 5500 poziva u toku života.
  • 49 % se povećava šansa za dobijanje tumora ako ste pričali više od  266,3 sati.
Svetska zdravstvena organizacija svrstala je zračenje mobilnih telefona u 2B grupu, što znači da su mogući uzročnici kancera. Mobili telefon koristi oko 87% svetske populacije (oko 6 milijardi osoba). Tačka preko koje smo prešli i više nema povratka, njegovo veličanstvo mobilni telefon je uzeo maha i učešća u našim životima i našem zdravlju. Prema tome moramo osvestiti ovaj problem i raditi preventivno. Mobilne tehnologije će napredovati sve više i više, ali kakva je korist ako one narušavaju naše zdravlje.
Najveći rizik – deca
Mlađe osobe do 20 godina su najviše izložene riziku od dobijanja tumora mozga ili parotide žlezde. Njihova lobanja je dosta tanja i zbog toga radijacija dosta više ulazi u mozak, pa čak do središnjeg dela. Rizik da dobiju tumor kao mladi ljudi u 20 godinama se višestruko povećava (od4 do 5 puta) zbog korišćenja

Još jedna rizična grupa su trudnice. Istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da izloženost trudnice zračenju samo 2-3 puta dnevno može povećati rizik od hiperaktivnosti, odnosno problema u ponašanju deteta. Ako je dete nastavilo da koristi mobilni telefon od najranijeg perioda, istraživanje je dalo sledeće rezultate:
  • 80% veće šanse da dete pati od poteškoća u ponašanju.
  • 25% veći rizik od emotivnih problema.
  • 34% veće šanse da dete pati u vezi odnosa sa svojim vršnjacima.
  • 35% veće šanse da bude hiperaktivno.
Eksperti se slažu da bežične tehnologije mogu značajno da naruše zdravlje čoveka. Sada postoji više nego dovoljno dokaza da je to tako.
Dr Martin Blank jedan od eksperata na ovom polju dao je objašnjenje da je DNK posebno osetljiva na utical elektromagnetnog zračenja. Sama struktura DNK je više podložnija uticaju radijacije nego druga tkiva.

10 јул 2014

Kako se zaštititi od štetnog zračenja

Tim sinergija je uradila emisiju na temu zaštite od štetnog zračenja i predstavila proizvode koji već duži niz godina drže kvalitet na tom polju. Gost Ljiljana Sartori govori o svom višegodišnjem iskustvu sa PXD proizvodima.

30 мај 2014

Čudesna gljiva

Kombuha čisti organizam, doprinosi dugovečnosti i pospešuje opšte zdravstveno stanje, a prijatan je i osvežavajući napitak

Kurir subota, 15. novembar 2008.


Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasca i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori mnoštvo različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukuronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), 14 amino-kiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe ne čudi što je zovu "čudesna gljiva", i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Lek za sve
Postoji dosta iskustva u vezi s kombuhom. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim zapisima može se čitati o njenoj lekovitosti. U tekstovima iz najstarijih vremena navodi se veliki broj bolesti za čije lečenje se koristio kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge njene komponente imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike, koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu. Zahvaljujući metaboličkim svojstvima, ona može ponovo da uspostavi normalno stanje ćelijskih membrana bez štetnih nuspojava i tako poboljša kvalitet života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje vitalnosti, aktivnosti, kao i mentalnih i psihičkih sposobnosti.
Naučnici su otkrili da se ovaj lek koristi kao regulator crevnih aktivnosti, a takođe može da izleči i hemoroide. Iskustvo govori da se pomoću ovog čudesnog napitka uklanjaju i jake glavobolje i nervne smetnje. Osim toga, deluje na čišćenje krvi i odstranjivanje otrova i pruža izvrsnu pomoć kod osipa kože lica. Nadalje, prema lekarskim uputstvima i procenama, on je delotvoran kod trajne glavobolje, bolova u udovima, gihta, reumatizma i drugih problema starenja. Lenjost creva i propratni efekti takođe se mogu otkloniti. Ona daje rezultate kod kalcifikacije bubrega i kapilara mozga. Lekari takođe ističu da se opšti efekat "čajne gljive" pokazuje već za nekoliko nedelja kroz poboljšano opšte stanje i porast kondicionih sposobnosti. Pored toga, kombuha stimuliše metabolizam, pomaže u pročišćavanju tela i eliminaciji otrova.
Istraživanja su pokazala da kombuha čaj snažno utiče na endobionte i na taj način se bori protiv raka u ranim stadijumima. Upravo ti endobionti eliminišu crvena zrnca kod nepovoljne promene pH.
Kombuha gljiva, kao i njen ekstrakt, pokazuju se kao odlična preventiva protiv dijabetesa, a naročito protiv problema starenja kao što su arterioskleroza, visok krvni pritisak sa svojim posledicama, kao što su, na primer, vrtoglavica, giht, hemoroidi; a na kraju krajeva, i kao prijatan laksativ.
Priprema napitka
Čaj od kombuhe treba praviti u većoj providnoj staklenoj tegli, na primer, od pet litara.
Na litar vode treba dodati sto grama šećera i kašičicu crnog ili zelenog čaja pa skuvati i ohladiti. Kombuhu (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane) oprati u mlakoj vodi i staviti u čaj. Teglu poklopiti gazom i držati na svetlom mestu osam dana, da bi gljiva "radila". Potom odliti čaj i piti, a gljivu oprati i ponoviti postupak.
Ako bude duže stajala bez otakanja, napraviće se sirće, koje može da se koristi za kiseljenje, a gljiva će se, najčešće, oporaviti. U slučaju dužeg odsustvovanja od kuće, ona se može i osušiti između dva lista filter-papira, i kasnije ponovo koristiti.
Uzimanjem ovog čaja dolazi do znatnog okrepljenja čitavog endokrinog sistema i unapređenja metabolizma. Kombuha čaj se toplo preporučuje sportistima i svima koji se bave napornim mentalnim radom.
Od drevnih dana kombuha napitak se priprema u sopstvenom domu, a čajna gljiva ide od porodice do porodice kao znak prijateljstva. Danas se povremeno pojavljuju upozorenja - koja većinom dolaze zbog ignorisanja recepta ili ekonomskih interesa - da se ne pravi svoj kombuha čaj jer se znanje o tačnom načinu pripreme više puta izgubilo i ljudi pogrešno eksperimentišu umesto da ostanu pri proverenom receptu.
Iako je napitak kiseo, on ne prouzrokuje nikakvo kiselo stanje u želucu, a olakšava i podstiče varenje čak i teško svarljive hrane.
Mnogi ljudi kažu da kombuhu ne koriste nužno za isceljenje određene bolesti, već je piju kao napitak da bi se bolje osećali.
Kombuha snižava krvni pritisak, smanjuje razdražljivost, uklanja bolove, glavobolje, vrtoglavice...
Kombuha se ne preporučuje deci ispod jedne godine uzrasta zbog sadržaja bakterija i enzima koji bi mogli da budu teški za probavni sistem kada je dete u periodu formiranja.
Kombuhu možete naći u prodavnicama zdrave hrane.





Svi koji žele da poklone ili prodaju kombuha gljivu svoje podatke mogu da ostave na veb sajtu www.zdrava-energija.com na ovoj strani. Spisak će biti objavljen naknadno.

Hrana kao eliksir

Grašak, pasulj i sočivo pomažu rast ćelija kože, dok se obroci sa žitaricama preporučuju ženama u menopauzi, osobama s visokim holesterolom, krvnim pritiskom i srčanim bolestima

Press ponedeljak, 9. mart 2009.
Grašak... Kombuha... Kopriva...
Astronomski novčani iznosi za razne tretmane i preparate kojima se navodno postiže vitalnost, dugovečnost i održava lepota nisu uvek neophodni. Postoje i prirodna rešenja poput pečuraka, začina, žitarica ili povrća, čiji je blagotvoran učinak po zdravlje i naučno dokazan.
Brojna naučna istraživanja pokazala su da kurkuma izuzetno povoljno utiče na zdravlje, a posebno je korisna u prevenciji raka. Ovaj indijski začin standardni je deo azijske kuhinje i možete da ga nađete u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.
Prirodni antioksidanti
Pečurke su sjajan izvor biljnih vlakana, vitamina i minerala, ali bi trebalo da obratite pažnju na poreklo uzgoja jer mogu da budu tretirane hemikalijama. O naru se, zahvaljujući bogatstvu antioksidansima, od davnina priča kao o eliksiru mladosti. Preporučuje se da pijete sveže isceđen sok.
Antioksidanti u pšenici, poput tokotrienola, selena i fenolne kiseline, olakšavaju probavu, štite od crevnih bolesti i čuvaju organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala. Obrok sa žitaricama šest puta nedeljno preporučuje se ženama u menopauzi, osobama s visokim holesterolom, krvnim pritiskom i srčanim bolestima.
Grašak, pasulj i sočivo izvori su proteina koji pomažu rast kožnih ćelija. Njihov sastojak biotin takođe pomaže osobama kojima opada kosa.
Samo 100 grama pistaća sadrži od 15 do 20 odsto proteina i visok procenat biofenola, koji je delotvoran prirodni antioksidant. Budući da sadrži i kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i vitamine iz grupe B, pet do 10 pistaća na dan istovremeno osnažuju metabolizam, a fitosteroni smanjuju holesterol i podmlađuju.
Zeleno, volim te zeleno
Spirulina je plavozelena alga koja sadrži 65 odsto kvalitetnih belančevina u čijem je sastavu 18 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih. Bogata je vitaminima, mikroelementima i vlaknima, a čisti organizam od toksina, reguliše holesterol i suzbija anemiju.
Nar... Pistaći... Spirulina...
Morska trava sadrži jod, mineral važan za pravilno delovanje štitne žlezde, koja reguliše metabolizam. Bogata je i magnezijumom i kalcijumom, koji su važni za čvrste kosti, mišiće i pravilno delovanje živaca.
Biljke koje stimulišu perifernu cirkulaciju, poput ruzmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu da budu vrlo delotvorne i u borbi protiv celulita.
Kombuha, japanska čajna gljiva, pomaže pri mršavljenju i oslobađa organizam od otrova. Uzgaja se u staklenoj posudi uronjena u vodu, a dostupna je i kao piće.


Kombuha lekovita pečurka

Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla“ bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj u imenu stoji reč „pečurka“, nije samo to. Naime, to je smeša različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.
1. Pripremite čaj na uobičajen način. Na litru sveže kuvane vode dodajte 2 čajne kasicice crnog ili zelenog čaja. Nakon 15 minuta izvadite vrećice sa čajem iz vode.
2. Dodajte približno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.
3. Ohladite čaj na temperaturu od 20° – 25° stepeni, odnosno da bude mlak. Kultura umire ako se stavi u čaj koji je vruć.
4. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u staklenu, porcelansku ili glinenu posudu. Izbegavajte upotrebu posuda od metala i plastike.
5. Ako Kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte čaju tečnost koju ste dobili zajedno sa kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da biste dodali oko 10 posto količine u vašu novu pripremu kao „startnu tečnost“.
6. Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.
7. Pokrijte otvor posude za fermentaciju lanenom ili pamučnom krpom, ili sličnom laganom tkaninom da biste zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je gumicom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu da uđu. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, da bi kultura mogla da diše.
8. Fermentacija treba da traje 8 do 12 dana, zavisno od temperature. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period od 8 do 12 dana je samo orijentacioni.
Kombuha kulturi treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura čaja ne sme da padne ispod 20° C niti da naraste iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takođe uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčevoj svetlosti.
Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.
9. Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Sipajte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Sipajte napitak u staklene posude, koje treba da budu pune do vrha. Približno 10 posto sačuvajte za izradu nove kulture. Posudu dobro zatvorite. Nije potrebno procediti fermentisani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.
10. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zri (najmanje 5 dana), nakon što je flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja da radi. Ako su flaše čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne moze izaći. Na taj način se dobija penušavi napitak. Preporucljivo je flaše držati na hladnom mestu.
11. Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalna količina koju treba popiti je tri čaše dnevno, i to jednu čašu na prazan želudac ujutru, drugu čašu posle ručka, a treću malo pre odlaska na spavanje.
Ponekad kultura pliva na površini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje da raste nova kultura.Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu čaja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će početi da se stvara nova kultura.
Na taj način svaka kultura nastavlja da se razmnožava sama sve dok ne postane tamno smeđa. Kada postane tamna i prljavo smeđa, bacite je i zamenite jednim od njenih potomaka. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.
Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha je preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge“. Pomaže i astmatičarima i obolelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.
Postoji dosta različitih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka skeptično gleda na čudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moći čaja u sprečavanju i lečenju najtežih oboljenja.
Izvor: Navidiku.rs


Čime se bave petnički istraživači?

U Istraživačkoj stanici "Petnica" okončani su letnji seminari, pa je zanimljivo pogledati čime su se sve bavili mladi istraživači pripremajući samostalne projekte.

B92 sreda, 5. septembar 2012.  |  Beta | Branko Vićentijević
Kada se popis tema "očisti" i ukloni "teška" matematika, fizika, informatika ili astronomija dolazi se do "Borbe gusana u Mokrinu", "Kraljevačkog zemljotresa", "Antičkog kolača", "Mpemba efekta" ili teme "U kom čaju kombuha bolje i više radi".
Srednjoškolac Đorđe Milosav iz Kikinde želeo je da sa antropološke tačke istražuje odnos čoveka i životinja kroz borbe gusana u Mokrinu. U delu rada Đorđe se bavio samom borbom, ili nadmetanjem kako kažu Mokrinčani.
Čijim - životinja ili njihovih vlasnika, pitanje je sad.
Andriju Avramovića iz Kraljeva, polaznika programa geologije, posebno je zanimalo "koje su rupture (strukture u Zemljinoj kori duž kojih dolazi do deformacija usled tektonskih poremećaja) odgovorne za nastanak zemljotresa koji je pogodio njegov grad u novembru 2010. godine.
Užički gimnazijalac Nikola Obradović je, kao arheolog, proučavao rimsku kuhinju i bavio se pripremom antičkog rimskog kolača po receptu Katona starijeg iz Drugog veka pre naše ere.
Poduhvat je, kažu, u potpunosti uspeo na zadovoljstvo brojnih degustatora.
Maturantkinja Devete beogradske gimnazije Isidora Jakovljević proučavala je "Mpemba efekat", pojavu pri kojoj se, pod određenim uslovima, topla voda brže zaledi nego hladna. Dosadašnji eksperimenti pokazuju da bi glavni uzrok "Mpemba efekta" mogao biti isparavanje vode.
U kom će čaju - crnom, zelenom ili belom, biti najveća koncentracija flavonida i fenola iz čajne gljive kombuha. Razlike postoje, a gimnazijalka Anka Jevremović iz Arilja nastavlja biomedicinsko istraživanje o dejstvu tih po organizam korisnih sastojaka.
Njena sugrađanka Vanja Radišić istraživala je da li anestik etar inhibira normalno dejstvo DNaze (dezoksiribonukleaze), enzima iz jeda ćelija, koji učestvuje u kidanju dvolančanih DNK prilikom apoptoze (odumiranja ćelija). Vanja je DNazu izolovala iz goveđe jetre.
Maturant Četvrte beogadske gimnazije Ivan Milenković želeo je da potvrdi antidepresivna svojstva kantariona ispitujući njegov uticaj na metabolizam kvasca.
Pretpostavka je da dva aktivna jedinjenja iz kantariona, hiperforin i hipericin, stimulativno utiču na metabolizam glukoze, čime se posredno potvrđuje i antidepresivno svojstvo kantariona.
Neki od pomenutih radova svakako će se naći na tradicionalnoj završnoj konferenciji "Korak u nauku", koja će krajem 2012. biti organizovana u novoizgrađenom prostoru Istraživačke stanice "Petnica", a potom gostovati i u Galeriji SANU, u Beogradu.


Samo da proverim da l' mi je jakna porasla

Britanska kreatorka Suzan Li materijal za svoje kreacije uzgaja sama. I to u kadi. Od sastojaka potrebni su samo zeleni čaj, šećer i kombuha i za nekoliko nedelja poraste „tkanina“ tanka poput papira, ili podebela „biljna“ koža od koje mogu da se naprave čak i cipele.

RTS nedelja, 9. septembar 2012.


Proizvodnja materijala za izradu odeće je veoma „prljav posao" sa stanovišta zagovornika zaštite životne sredine.
Šteta koju prerada sintetičkih materijala, ali i prirodnih materijala poput pamuka, nanese prirodnoj sredini veoma je velika, a ljudi nemaju kud – moraju da se obuku.
Zbog toga kreatori u saradnji sa naučnicima pokušavaju da dođu do novih tehnologija i materijala koji su „prijateljski nastrojeni prema prirodi".
Tako se britanska modna dizajnerka Suzan Li opredelila da svoje kreacije pravi od japanske gljive kombuhe!
Skuva dosta zelenog čaja, doda nekoliko kilograma šećera, sipa sve u kadu i kada se „napitak" prohladi ubaci i nešto mikroorganizama.
Kroz nekoliko nedelja materijal je gotov i u zavisnosti od „recepta" koji je primenjen, rezultat može biti lagana osnova za letnju košulju, tanka poput papira, ali i debela „biljna" koža od koje mogu nastati čak i cipele.
Suzan materijal boji po želji uz pomoć, opet neškodljivih materija, a kao jedinu manu odeće i obuće koju kreira navodi neotpornost na vodu.
Britanska modna kreatorka samo je jedna od brojnih kreativnih mladih ljudi koji su se upoznali sa, takozvanom, biokuturom (kombinacija reči biološki i visoka moda - francuski haute couture).
Prema nekim procenama, naučnici su na putu da usavrše materijale čijom proizvodnjom se ne zagađuje životna sredina, a od njih će moći da se naprave ne samo odeća i obuća, već i nameštaj, automobili, pa i čitave kuće.


11 март 2014

Imate glavobolje, vrtoglavice i nesanice? Izbacite mobilni iz spavaće sobe

Najbolja stvar koju možete da uradite za svoj san, jeste da mobilni telefon držite van spavaće sobe, kažu naučnici. Jaka svetlost koju emituje ekran može da poremeti normalan ciklus u mozgu, i time da izazove poremećaj sna, pa čak i nesanicu.
 
Držanje telefona pored glave nije pametno, kažu naučnici
Većina ljudi će bolje spavati u sobi u kojoj nema mobilnog telefona i drugih elektronskih spravica, kaže dr Gaj Midous, specijalista za nesanicu iz Londona. On svoj telefon drži u kuhinji noću.
 
Međutim, mnogi tvrde da spavanje pored telefona ne utiče samo na san, već može da izazove i vrtoglavicu, kao i glavobolju. Uzrok svih probolema jeste svetlo koje emituju ekrani telefona, posebno oni kvalitetni kod modernih modela.
 
To svetlo remeti naš prirodan ritam, i efikasno uverava naša tela da je u stvari dan, tvrdi dr Šerliz Zajzler, profesorka medicine sna sa "Harvard" univerziteta.
 
Svetlo stimuliše ćelije u mrežnjači, koja prenosi poruke do mozga. Mozak zatim odlučuje koji će hormon da luči - melatonin, koji uspavljuje, ili kortizol, koji razbuđuje. Ako vaša mrežnjača prenese informaciju o svetlosti, koja je karakteristična za dan, veća je verovatnoća da će se vaš mozak tako i ponašati. 

Preuzeto sa ovog linka.

02 фебруар 2014

Emisija Hipokrat: PXD Kraljica melem

PXD Kraljica melem.
PXD Kraljica melem je dobila sertifikat od Svetske Zdravstvene Organizacije, odnosno njeneog dela za prirodnu negu iz Ženeve. O snazi ovog melema poslušajte ukratko u emisiji Hipokrat na TV Kopernikus:


Emisija Hipokrat: PXD Ekstrakt od Kombuha gljive

PXD Ekstrakt od Kombuha gljive.
PXD Ekstrakt od Kombuha gljive

Poslušajte o pozitivnim efektima na zdravlje koji pruža PXD Ekstrakt od Kombuhe i iskustva korisnika u emisiji Hipokrat na TV Koperniku.

27 јануар 2014

PXD Septasol kapi i gel

  • Univerzalno sredstvo za brzu dezinfekciju
  • delotvorni biocid dobijen iz prirodne sirovine (morska so)
  • SASTAV: 30 ml rastvora sadrži:
    • 1 g morske soli
    • 100 mg natrijum oksihlorida
  • Aktivna supstanca: nascentni kiseonik
  • Zapremina: 30 mL
  • Kontraindikacije: nisu poznate; 
  • Način čuvanja: Na tamnom i hladnom mestu
  • Napomena: delotvornost se smanjuje ukoliko se proizvod izlaže delovanju Sunca kao i u kontaktu s metalima i organskim materijalima . 
  • Rok trajanja: 30 meseci
PXD SEPTASOL KAPI je sredstvo za dezinfekciju široke primene dobijen iz prirodne sirovine (morska so). Sadrži aktivnu supstancu sa nascentnim kiseonikom (jaki oksidans) koja deluje mikrobiocidno na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije , gljivice , alge, spore i mnoge viruse. Poseduje dobre osobine vlaženja i penetracije što omogućava brzo delovanje , jer prolazeći kroz opnu mikroorganizma efikasno razgrađuje protoplazmu ćelije i enzimatski sistem disanja .
Pogodan je za tretiranje svih vrsta rana , ogrebotina , posekotina, kožnih oboljenja , alergija ,žuljeva , opekotina , sluzokože , zubnog mesa , jer SUZBIJA INFEKCIJU , ZAUSTAVLJA KRVARENJE , POMAŽE ZACELJIVANJU RANA , SANIRA UPALU , UKLANJA BOL ,
NE PEČE I NE NADRAŽUJE , ZAMENJUJE ALKOHOL .

Kod uboda insekata ose, pčele, komarci, pauci sprečava svrab i bol smanjuje nastali otok. Sanira otvorene rane kao npr. dekubitus i ulcusa crurisa, posledice dijabetesa , povrede , otekline i uganuća, gljivična oboljenja na koži, dermatoze – posebno bubuljice na licu i telu , herpes na ustima , upale zubnog mesa, infekcije usne šupljine kao i neugodan miris koji potiče od hrane, alkoholnih pića ili duvana.

PXD SEPTASOL KAPI imaju izraženo oksidacijsko delovanje, te može da obezboji tkanine tj. treba izbegavati dodir sa obojenim predmetima.
Područje primene Specifična namena Odnos razređenja Septasola i vode
PRVA POMOĆ - dezinfekcija rana, ogrebotina ,posekotina
- dezinfekcija mesta ujeda insekata i životinja
- otekline i uganuća
- dezinfekcija manjih opekotina
- nerazređen
- nerazređen
- 1 deo + 1 deo
- 1 deo + 1 deo
OPŠTA HIGIJENA - dezinfekcija ruku
- dezinfekcija radnih površina i uređaja
- dezinfekcija pribora za jelo
- dezinfekcija usta , grla i zuba
- dezinfekcija i pranje veštačkih zubnih proteza
- dezinfekcija vode za piće
- dezinfekcija voća i povrća
- nerazređen
- 1 deo + 2 dela
- 1 deo + 2 dela
- 1 deo + 2 dela
- 1 deo + 100 delova
- 1 deo + 2000 delova
- 1 deo + 50 delova
DERMATOLOGIJA
- sanacija kožnih oboljenja
- sanacija čireva , žuljeva , herpesa
- sanacija bubuljica na licu i telu
- nerazređen
- 1 deo + 1 deo
- 1 deo + 1 deo

NAČIN PRIMENE :

PXD SEPTASOL KAPI se koristi prema tabeli "uputstvo za upotrebu".

Dezinfekcija PXD SEPTASOL KAPIMA obavlja se: tamponiranjem, uranjanjem, ispiranjem i prebrisavanjem u vremenu od 1 minute ili duže .
Za rane i kožne infekcije koriste se dezinfekcijski oblozi od vate ili gaze koji se polažu na obolelo mesto u trajanju od nekoliko minuta , a po potrebi i duže (nekoliko sati).

Kod većih površinskih rana ili opekotina PXD SEPTASOL KAPI se koristi prskajući u obliku aerosola ( sprej ) .Za dugotrajno tretiranje otvorenih rana kao i za kožu koja je osetljiva na „ oksidanse“ PXD SEPTASOL KAPI se koriste razređene u odnosu: 1 deo PXD SEPTASOL KAPI i 2 dela vode . Nakon dezinfekcijskog tretmana PXD SEPTASOL KAPI se ne ispiraju vodom . Može se nesmetano koristiti i u kombinaciji sa drugim proizvodima s tim što se prvo upotrebljavaju PXD SEPTASOL KAPI.

Najbrže delovanje PXD SEPTASOL KAPI postiže se korišćenjem nerazređenog rastvora .
Kod detoksikacije organizma naneti na stopala u sloju kao film Septasol gel , preko staviti kesu i zalepiti flasterom , ostaviti tokom noći i ujutru skinuti . Kroz stopala će izaći otrovi i gel će promeniti boju. Skinuti kesu i oprati noge.


"PXD SEPTASOL -MORSKE KAPI" su najbolji prirodni "DETOX" . Detoksikuju i čiste krv od organskih toksina i svih vrsta mikroorganizama i tako su najbolja pomoć bubrezima i jetri u filtriranju i čišćenju krvi , a imunološkom sistemu u obračunu sa mikroorganizmima . Uvek prisutni organski toksini u krvi su urea i mokraćna kiselina. To su produkti normalnog i zdravog metabolizma u 50 milijardi ćelija vašeg tela, a povremeno mogu biti i dodatno povećani usled postojeće tihe ili akutne infekcije izazvane prodorom mikroorganizama u krv, a to su : bakterije, virusi , mikroplazme , gljivice i protozoe.

Očišćena krv automatski podiže imunološki sistem vašeg tela na maksimalni nivo , tako da je odbrambeni sistem uvek 100% spreman za bitku protiv novoulazećih mikroorganizama u krvni sistem. Drugim rečima, maksimalno sprečavaju nastajanje novih infekcija jer će mikroorganizmi biti uništeni već u samom začetku. Možete reći zbogom čestim infektivnim bolestima poput: prehlada , angina, gripa ili infekcije urogenitalnog trakta itd.

Izostaće i prateće neugodne blago povišene temperature ili opasne visoke temperature.

PXD SEPTASOL – MORSKE KAPI su prozirna tečnost , blagog mirisa , slanog ukusa, ph 9 , ne nadražuju kožu i sluzokožu i potpuno su neotrovne. Ne izazivaju nus pojave . Potpuno su ekološke. Ukapane u vodu ne menjaju miris i ukus upotrebljene pitke vode (preporučuje se energizovana voda PXD Energochip karticom), pa se lako konzumiraju . Mogu ih koristiti: bebe, deca, adolescenti , odrasle i starije osobe .

SASTAV: Morska voda (Aqua maris), 0,2 % miks katjona i anjona dobijenih elektrolizom i katalizom mora.

NAČIN KORIŠĆENJA :
Ukapaju se u čašu sa cca 1 dl pitke vode , promeša se i popije . Piju se jedan puta na dan a može se izabrati jedna od varijanti :

a) ujutro na gladan želudac 15 min pre jela ili
b) uveče pre spavanja pod uslovom da je poslednji obrok bio 3 sata ranije.

U vodu se ukapa :
  • za bebe (do 1 god): 1 kap u 20 ml vode
  • za decu (od 1 do 4 god): 2 kapi u 40 ml vode
  • za decu (od 4 do 9 god): 3 kapi u 60 ml vode
  • za mlade (od 9 do 18 god): 4 kapi u 80 ml vode
  • za odrasle( od 18 do 128 god): 5 kapi u 100 ml vode
Kada počinjete sa korišćenjem potrebno je da znate da je kapima potrebno 3-5 dana da neutrališu ureu , a 3 – 4 nedelje da očiste krv od organskih otrova i svih vrsta mikroorganizama a sa daljim korišćenjem to stanje u potpunosti održavate. Imunitet će porasti na maksimalni nivo. To je odličanpreduslov za zdrav život i produženje kvalitetnog života , da se živi preko 100 godina. Ako se prekine unos 2-3 dana još uvek se zadržava visoki imunitet i nulta vrednost toksina u krvi .NAPOMENA : PXD SEPTASOL – MORSKE KAPI ne mogu neutralizovati toksine teških metala poput olova, platine, kadmijuma, žive itd. Isto tako ne mogu rešiti probleme crevnih parazita i patogenih mikroorganizama u crevima i stolici . Nisu štetne za crevnu floru . Ne narušavaju normalnu količinu laktobakterija i ostalih korisnih mikroorganizama jer ne deluju u crevima , već samo u želudcu , a iz želudca ulaze direktno u krv . Zato se uzimaju na gladan želudac ili pre jela.

PXD SEPTASOL – MORSKE KAPI mogu koristiti bolesne i zdrave osobe. U slučaju da imate povišenu ili visoku temperaturu koriste se na sledeći način : uzimaju se 4 puta na dan , 3 dana za redom prema tabeli za decu ili odrasle , s tim što se 3 doze uzimaju 15 minuta pre jela a četvrta doza pre spavanja. Nakon 3 dana se nastavlja normalno korišćenje.

ZA VREME KORIŠĆENJA ANTIBIOTIKA NIJE PREPORUČLJIVO UZIMATI PXD SEPTASOL – MORSKE KAPI , JER BI MOGLE DA ONESPOSOBE ANTIBIOTIK. ČIM PRESTANE TERAPIJA ANTIBIOTICIMA MOŽETE SLOBODNO NASTAVITI UPOTREBU KAPI.

PXD SEPTASOL – MORSKE KAPI pokazale su izvanredne rezultate u tretiranju sledećih bolesti:
- prehlada ili kijavica (virusi) , angina (bakterije) , grip (virusi) , žutica , hepatitis B i C (virusi) ,mononukleoza (virus) , lajmska bolest , bruceloza (protozoe, spiroheta) , malarija (protozoe) ,sepsa (bakterije – toksini), tuberkuloza (bakterija).

Ispitivanje mikrobiocidne i fugicidne delotvornosti:
Vrsta mikroorganizama Dodano mikroorg.
cfu/ml dezificijensa
Broj preživelih
za 60 sek.
Delotvornost
%
Salmonella T. Murijum 60000 0 100
E. Colli 7000 0 100
Staph. Aureus 50000 0 100
Pseudonomas Spp. 40000 0 100
Proteus 300000 0 100
Candida Albicans I 100000 0 100
Candida Albicans II 200000 0 100
Candida Tropicalis 300000 0 100


Delovanje PXD SEPTASOL – MORSKIH KAPI dokazano je i na sledećim mikroorganizmima:

Vrsta mikroorganizma Koncentracija
mg/l akt. sast.
Kontaktno vreme Delotvornost
Bakterije
P. Alcaligens 5,0 15 sec. 100
B. Anthracis 2,4 2 min. 100
Coci 2,6 2 min. 99,9
C. Botulinum tipA 0,5 30 sec 100
M. Tuberculosis 50,0 30 sec 100
P. Fluorescens IM 5,0 15 sec 100
Sh. Disanteriae 0,055 3 min 100
Str. Faecalis 0,5 2 min 100
Ostale bakterije veg. oblika 0,2 30 sec 100
Bakteriofag
Fag 144F 25,0 15 sek 100
Virusi
Adenovirus 3 0,2 50 sek 99,8
Coxackie A1-B2-B3 1,0 3 min 99,6
Infektivni hepatitis 3,25 60 sek sigurna preventiva
Poliovirus I 0,3 3 min 99,9
Poliovirus II 1,0 10 min biopokus zaštita
Poliovirus III 0,2 2 min 99,9

Za ukapavanje u nos kod prehlade razređuje se u odnosu 1 kap: 20 kapi vode.

PXD SEPTASOL – MORSKE KAPI u koncentrovanom obliku odličan su prirodni dezificijens i zarašćivač rana. Nijedna rana, posekotina ili ogrebotina ne može da zagnoji, a zarasta vrlo brzo. Pritom pomaže u zaustavljanju krvarenja , smanjuju prisutnu bol i otoke. Izuzetno su delotvorne kod uboda pauka , osa, pčela, komaraca. Svrab prestaje za 1 min. Mogu se nanositi na kožu i sluzokožu na svim delovima tela pa i intimnim ( penis , vagina , anus ) . Ne preporučuje se ukapanje u oči.

NAČIN KORIŠĆENJA : 1 kap ili više direktno na ranu , posekotinu , ogrebotinu ili ubod. Nakon toga može flaster ili zavoj. Ispira se vodom.

UPOZORENJE: KORISTITI OPREZNO DA NE DOĐE U DODIR SA OBOJENIM TKANINAMA JER IH MOŽE OBEZBOJITI.

CENA PXD Septasol kapi ili gel
1 250 din.
12,5 eur za inostranstvo
U NAREDNOM PERIODU ODOBRAVAMO POPUST OD 25% !

NARUČITE PXD SEPTASOL KAPI ILI GEL PREKO:

25 јануар 2014

Emisija o štetnim zračenjima

Zdrava Energija
Ljiljana priča o štetnom delovanju geopatogenih zona, Hartmanove i Kerijeve mreže. O načinu na koji funkcioniše radiestezija i alati koji se koriste za rad sa njom. Priča i o ličnim iskustvima i o iskustvima sa "terena". Možda u emisiji nije sve rečeno, ali je dobar izvor početnih informacija o ovoj zaboravljenoj veštini koja polako, ali sigurno vraća se na mesto koje joj pripada. 

Radiestezija je u Srbiji i zvanično priznata kao regularno zanimanje i dobila svoje šifre zvanja. Svako ko završi kurs radiestezije kod ovlašćene ustanove može imati zvanje "Radiestezista praktičar", dok sve osobe koje imaju fakultetsko medicinsko zvanje mogu biti "Radiestezisti dijagnostičari" i "Radiestezisti terapeuti".


17 децембар 2013

Terapija bojama - hromoterapija (eng. Color Therapy)


Poznato je od davnina da boja igra značajnu ulogu u uspostavljanju određenog raspoloženje ili stanja uma. Boja utiče na nečija osećanja, raspoloženja i emocije.

Boje su određene talasne dužine elektromagnetne energije koje vidimo. To je vidljivi deo spektra koji se određuje u odnosu na sastav materijala od kojeg se odbijaju.

Znamo da kada se sve boje udruže rezultat je bela svetlost. Dakle rad sa belom svetlošću donosi potpunost, jedinstvo i ujedinjenje svih komplementarnih delova.


Kako Boje utiču na nas
  • Boja je jedan način na koji govori naša duša i čiji govor razume, i zato slikarstvo predstavlja jedan način kako se ispoljava govor duše slikara iz meditativnih i dubokih stanja.
  • Boje utiču na naše raspoloženje i emocije.
  • Oni imaju svoj uticaj na naše osećaj blagostanja i lakoće.
  • Korišćenje i izbegavanje određene boje je način samoizražavanja, ona baca svetlo na našu ličnosti.
  • Boje utiču na naš način percepcije (svetle boje čine da prostor izgleda veći ,visok plafon izgleda manje visok kada je obojen taminijim bojama...)
  • Boje imaju simbolično značenje koje je odmah priznato od strane naše podsvesti. Mora se reći da značenje boja nisu iste za sve ljude, a naročito kulture.
  • Boje utiču na tok i količinu energije u našim telima.
Pre objašnjavanja o bojama i njenim lekovitim uticajima, moramo obratiti pažnju na veoma važan koncept: na uzrok i posledice. Istina je da lečenje dolazi kada se uzrok stanja ili bolesti transformiše. Ako lečenje ne ide dalje od pukog olakšanja ili maskiranja simptoma, onda ono što je dovelo do potrebe za isceljenjem, na prvom mestu, će biti obnovljeno i manifestovaće se u telu u jednom ili drugom obliku.
Telo je spoljašnji izraz onoga što se dešava unutar uma, odnosno podsvesti i svesnosti pojedinca. Tako, svaka tehnika lečenja koja se bavi fizičkim telom i energetskim poljem pojedinca teži da ostvari jednu stvar i to da stimuliše i poveća  energiju pojedinca. Taj energetski podsticaj omogućava sopstveni unutrašnji mehanizam izlečenja čoveka.

Imajući ovo u vidu, hajde da pogledamo kako boja može da pomogne i  pokrenete umorno ili bolesno telo. Lečenje bojama, poznato kao hromoterapija, može da se uradi na više načina. Drevni narodi su izgradili velike dvorane lečenja bojama, gde pojedinci ulazili i „kupali“ se svetlošću koja je bila filtrirana kroz razne boje staklenih ploča ili prozora. Poznato je i „bojenje“ vode preko obojenih flaša kroz koje je prolazila bela svetlost i prelamala se pod uticajem određene boje na flaši. Dom zdravlja u Prokuplju je svako odeljenje u bolnici presvukao sa određenom bojom i ovo se pokazalo da daje veoma pozitivne psihološke efekte kod pacijenata.

Energetski iscelitelji često dopunjuju svoj iseliteljski rad sa lečenjem bojama. Oni to rade tako što mentalno zrače određenu boju u auru pacijenta i time još efektivnije rade tretman.


Značenje boja

Ljudi mogu kombinovati boje u zavisnosti od svog karaktera:
  • Možete se samoizražavati kroz boje.
  • Možete manipulisati sa svojim karakterom, kao primer ako ste energične prirode, vi ćete uzeti plavu boju radi smirivanja itd..
   

CRVENA


Lekovita svojstva: Donosi toplinu, energiju i stimulaciju, samim tim dobra za povećanje energije, smanjivanje umora, prehlada, i kao i za pasivne ljude. Crvena povećava energiju srca i cirkulaciju krvi, ona stimuliše proizvodnju krvi i povećava nizak krvni pritisak. Energizuje sve organe i čula sluha, mirisa, ukusa, vida i dodira. Povećava seksualnu želju i aktivnost. Stimuliše ovulaciju i menstruaciju. Nikada ne koristiti za lečenje raka, jer ova boja stimuliše rast ćelija!

Crvena stimuliše korenu čakru, na dnu kičme, zbog čega nadbubrežna žlezda oslobađa adrenalin. Crvena izaziva hemoglobin da se razmnožava, čime se povećava energija i podizanje telesne temperature. Dobra je za tretiranje anemije.

Ezoterijski: božanstva ljubavi, strasti, seksualnosti i rata. Velika energija, hrabrost ,snaga volje, odlučnost, brzina, agresija, muškost, nezavisnost, fizička snaga, sport, takmičenje, konflikti, zdravlje, seksualna privlačnost i moć, ljubav i strast, plodnost.

Crvena boja govori o: Strasti, ljubavi, seksu, velikoj energiji,  akciji i stimulaciji, agresiji, hrabrosti, snazi i moći, avanturi, opasnosti, upozorenjima, revoltu i revoluciji. Govori o temperamentnim i ambicioznim ljudima sa potrebom za ličnom slobodom.

Averzija prema crvenom: Osoba koja ima averziju prema crvenom može biti preaktivan, previše impulsivan, prek, agresivan i egocentričan, ili ima poteškoće sa ljudima sa takvim karakteristikama. Takođe može da simbolizuje duboko skrivene strahove i odbacivanje sopstvene ličnosti i samopouzdanja.


NARANDŽASTA

Lekovita svojstva: Narandžasta je topla. Narandžasta ima oslobađajuće dejstvo na telo i um, oslobađanje represije. Narandžasta pokazuje nove mogućnosti i druge opcije u životu. Stimuliše kreativno razmišljanje i entuzijazam, i pomaže da se dođe do novih ideja.

Narandžasta stimuliše pluća, disanje i varenje. Povećava aktivnost štitaste žlezde. Smanjuje grčeve u mišićima. Povećava količinu mleka majke.

Konačno, narandžasta je veoma snažno utiče na sakralnu čakru.

Ezoterijski: Božanstvo dobre sreće i bogatstva. Atrakcija, šarm, ljubaznost, ohrabrenje, stimulacija, optimizam, uspeh, obilje, prosperitet, gozba i proslava, energija, ostvarivanje poslovnih ciljeva, investicije, uspeh u pravnim stvarima.

Prednost narandžaste: Narandžasta predstavlja toplinu vatre. To donosi još više energije nego žuta, slavlja i veliko obilje, udobnost, uživanje čulima. Topla, društvena, dinamična i karakteriše nezavisne ljude koji se posvete poslu koji rade.

Averzija: Osoba koja ima averziju prema narandžastoj možda potiskuje seksualna osećanja ili druge teškoće u vezi uživanja u  životu. Stav ljudi može biti previše senzualan, popustljiv, ili suviše materijalistički.


ŽUTA

Lekovita svojstva: Žuta pomaže jačanje nerava i uma. To pomaže da se probudi inspiracija i stimuliše veću svesnost. Ona  daje snagu mišićima. Tamno žuta smiruje bolove u nervima.

Žuta može da se koristi za probleme želuca, jetre, i creva. Ubrzava varenje i stolicu. On pomaže pore na koži i zarastanju ožiljaka na tkivu.

Žute stimuliše solarni pleksus, ili psihičke centre. Može se koristiti za psihičke probleme. Daje požudu za život.

Ezoterijski: Elemental vazduh. Trgovina, putovanja, znanje i magija. Životna sila, vitalnost, promena, napredak, kontakt, komunikacija, poverenje, radost, vedrina, učenje, znanje, mentalna jasnoća, koncentracija, pamćenje, testovi, govor i pisanje, putovanja, afirmacije, vizualizacija.

Prednost žute:
boja sunca, životna sila, živahnost, vitalnosti i energija. Boja vedrine, radoznalosti, smenjivanja, fleksibilnosti, napredka, zabave, kontakta kroz putovanja i komunikacije, učenja i praktičnog znanja. Osećaj za pisanje i govor.

Averzija prema žutoj: Osoba koja ima averziju prema žutoj boji može biti emotivno razočaran. Imaju tendenciju da se racionalizuju osećanja, menju odnosi, površne veze.


ZELENA

Lekovita svojstva: Zelena je boja prirode i zemlje. To je ravnoteža i harmonija u suštini i poseduje umirujući uticaj na telo i na duh. Zelena može da se koristi za bilo koje lečenje.
Zelena stimuliše srčanu čakru. Utiče na krvni pritisak i sve oko  srca. Ona ima umirujuće i ublažavajuće dejstvo.

Leči hormonsku neravnotežu. Stimuliše hormon rasta i podmlađivanje. Čisti i pročišćava od bakterija. Usklađuje varenje, želudac, jetru, žuč. Ima lekovito dejstvo na bubrege. Povećava imunitet. Gradi mišiće, kosti i tkiva. Povećava  unutrašnji mir. Jača nervni sistem.

Ezoterijski:
Elemental zemlja (tamno zelena) i elementarni voda ( plavo - zeleno ). Priroda, plodnost, rast, podmlađivanje, oporavljanje, lečenje, žetva i obilje, prosperitet, harmonija, ravnoteža, mir, nada, majka zemlja, kuća, biljke i životinje, pohlepa i ljubomora.

Prednost zelene: Zelena donosi mir, odmor, nadu, udobnost i negu, smirenost i harmoniju. Interesovanje za prirodu, biljke, bližnjime, decu i životinje, zdravlje i lečenje, prirodnog i običnog života. Čežnja za bezbedan dom i porodični život . Odbojnost prema konfliktima.

Averzija prema zelenoj: Osoba koja ima averziju prema zelenoj može biti više zainteresovana za nezavisnost i samorazvoj nego u toplom porodičnom životu. Vole da zadrže određenu distancu u partnerskim vezama.


PLAVA

Lekovita svojstva: Dr Edvin Babit, u svojoj knjizi " Principi svetlosti i boje, " navodi da plavi zrak jedan od najvećih antiseptika na svetu.

Hladi upale (ne zaboravite reumatska zapaljenja), zaustavlja groznice, smanjuje visok krvni pritisak, zaustavlja krvarenja, umanjuje glavobolje, smiruje snažne emocije kao što su bes, agresiju ili histerije. Donosi mir. Protiv svraba i iritacije (na primer crvenilo kože), antistres boja. Smiruje patnje.

Plava može da se koristi za bilo koju vrstu bolesti povezanih sa govorom, komunikacijom ili grlom. Odlična za zapaljenje grkljana.

Plava stimuliše čakre grla. Grlena čakra se često označena kao centar moći i najvećeg centra u telu, jer je primarni centar izražavanja i komunikacije, kroz govor.

Ezoterijski: Elemental voda i vazduh. Božanstva mora, istine i mudrosti. Mir i spokojstvo, smirenost, istina, mudrost, pravda, branilac, smernice, razumevanje, strpljenje, lojalnost i čast, iskrenost, odanost, lečenje, ženstvenost, proročki snovi, zaštita tokom sna, astralna projekcija.

Prednost plave: Hladno i umirujuće, sanjalački i magično. Mir i odmor. Za ljude koji drže određenu distancu, ali daju praktičnu pomoć, oni su verni i odani, imaju osećaj za red, logiku i racionalno razmišljanje. Letenje i sanjarenje, ideali ili nostalgija. Tamno plava je teža i može biti melanholična. Plava boja je istine.

Averzija:
Osoba koja ima averziju prema plavoj, može biti veoma disciplinovana, karijerista, nevoli ograničenja.


INDIGO

Lekovita svojstva: Indigo boja je veliki prečistač krvotoka i ima uticaj na mentalne probleme. Indigo kombinuje duboko plavetnilo kojim se traga ka stabilnosti i cilju crvene boje. Indigo se povezuje sa takozvanim tećim okom i stimuliše pinealnu žlezdu. Upravlja i fizičkom i duhovnom percepcijom. Može biti od velike pomoći u rešavanju tegoba kod očiju i ušiju.


LJUBIČASTA

Lekovita svojstva: Ovo su boje transformacije. Zarastanje,  melanholija, histerija, zablude i alkohol, donosi duhovne uvide i obnavljanje. Ova boja smiruje i reguliše rad srca, stimuliše slezinu i bela krvnia zrnaca (imunitet). Ublažava mentalni i emocionalni stres. Smanjuje seksualne aktivnosti. Smanjuje  osetljivosti na bol. Pomaže u detoksikaciji.

Leonardo da Vinči je govorio da možete povećati moć meditacije desetostruko meditirajući pod blagim zracima ljubičaste svetlosti (misleći verovatno na obojeno staklo kroz koje prolazi svetlost).

Ezoterijski: Elemental duh. Proricanje i proročanstvo. Anđeli. Fizičke sposobnosti, vračanje, protiv negativnost / crne magije, psihičko isceljenje, psihička snaga, inspiracija, meditacija, duhovnost, duhovna snaga, astralna projekcija, treće oko, saosećanje, protiv depresije.

Prednost ljubičaste: Boja za meditaciju, mistiku, duhovnosi i religiju. Čežnja da se uzdigne i raspusti polaritet (ljubičasta se sastoji od aktivnog crvene i pasivne plave), da se poboljša svet. Misterija i dostojanstvo. Vole je osobe sa paranormalnim sposobnostima.

Averzija prema ljubičastoj: Osoba koja ima averziju na ljubičastu boju može imati veoma ozbiljan stav prema životu, i može mu biti teško da realizuje svoje snove i fantazije. Mogu imati nejasan strah i tendenciju ka odbacivanju svega što smatra neprirodno ili nerealno.


BELA

Lekovita svojstva:
Bela je boja savršenstva, jer su sve boje, u savršenoj ravnoteži i harmoniji. To je boja probuđenog Duha, svetlost savršenstva, svetlost Kosmičke svesti, Božanske svetlosti.

Bela svetlost podiže vibraciju nečije svesti i telo, donoseći harmoniju u svim aspektima nečijeg života. Usmeravanje bele  na deo tela koji treba da se leči je jedan od najbržih načina da se dovede do izlečenja.

Ezoterijski: Prečišćavanje i čišćenje na svim nivoima, kontakt sa višim ja i duhovnih pomagača, (unutrašnji) mir, isceljenje, traganje za istinom, osvećenje, duhovno prosvetljenje, zaštita od negativnosti, podizanje vibracije, razbijanje kletve, egzorcizam, meditacija, inspiracija, vidovitost, prizivanje duhova. Bela može bit zamena za bilo koju boju.

Prednost bele: Bela ukazuje na nevinosti, čistoću, svežinu, jednostavnost, ništavilo, jedinstvo, završetak, istinu. U nekim kulturama bela je boja smrti i žalosti.

Averzija prema beloj: Osoba koja ima averziju prema beloj boji su samo zainteresovane za ' realnim ' i opipljivim stvarima, ne za iluzije ili stvari koje su izvan viđenja ili razumevanja. Zna i prihvata sopstvenu nesavršenost i ne želi da postigne savršenstvo.


MAGENTA

Lekovita svojstva : Jača kontakt sa životnom svrhom. Stimuliše adrenalin i aktivnost srca.

Ezoterijski: Škorpija - energija. Magnetizam, privlačenje ili ubrzavanje stvari, dodatna snaga, kada su potrebne neposredne akcije i velika duhovna snaga, životna svrha, životni put.

Prednost za magente: Mnogo energije i aktivnosti usmerene na postizanje velike snage i samoostvarenja. Jake, ali kontrolisane strasti i emocije. Smelost, spremnost da se bori, spremni da daju sve za jedan gol. Fiksne ideje.

Averzija prema magenti: Osoba koja ima averziju prema ovoj boji može imati jaka ubeđenja ili teške emocije kao što su ljubomora i zavist, mogu imati problema sa otpuštanjem  dubokih emocija.


ROZE

Lekovita svojstva: isceljuje bol i tugu. Vraća mladost. Donosi  kontakt sa ličnim osećanjima.

Ezoterijski: mekoća i nežnost, romantika, brižnost, negovanje,  deca, mladi, mir, prijateljstvo, ženstvenost, emocionalna ljubav, emocionalno isceljenje.

Prednost roze: Ženska boja. Roza simbolizuje mekoću, slast, nevinost, mladost, nežnost, ljubaznost.

Averzija roze boji: Osoba koja ima averziju prema ovoj boji može imati izazov ka nežnoj i mekoj ženskoj strani.


TIRKIZ

Lekovita svojstva: Povećava intuiciju i osetljivost. Antiseptik, pomaže dezinfekciju. Neguje kožu. Otpušta osećanje stresa.

Ezoterijski: Izmene, intelektualni i intuitivni uvidi, tehnike, pronalasci, originalnost, obnova, bratstvo, humanizam.

Prednost tirkizne boje: Baš kao i široko tirkizno more ne želite da se osećate ograničeno i ne želite odmah dovesti na površinu ono što se dešava u vama, emocije mogu ostati skrivene. Boja za obnavljanje, inovacije i pronalaske, progresivne tehnike, alternativnim načinima zajedničkog života, humanost.

Averzija prema tirkiznoj: Lice koje ima averziju prema tirkiz boji može biti u potrazi za solidnošću i sigurnošću u društvu, posebno u braku. Voljni su da istražuju i da idu novim putevima.


BRAON

Ezoterijski: Elemental zemlja. Planeta Saturn - duh. Stabilnost, uzemljenje, očuvanje, zaštita domaćinstva, porodice i kućnih ljubimaca, pronalaženje izgubljenih predmeta, konstrukcije (zgrade…), čvrstoća u odnosima, povećanje odlučnosti i koncentracije, privlačenje pomoći u finansijskoj krizi.

Prednost za braon: Zemaljska boja za praktične ljude sa željama za prirodnim, plemenskim i primitivnim stvarima, čvrstina i jednostavnost. Braon može biti topla i prijatna, ali i depresivna. Porodica, porodični ljudi, stabilni ljudi, odani prijatelji.

Averzija prema braon: Osoba koja ima averziju prema braon može osećati averziju protiv normalnih ili standardnih stvari, dosade, trivijalanog života. Ne mogu da se osećaju povezanost sa svojim korenima (domovina, porodica…). Može doći do nestabilnosti u zdravlju i stavovima.


SIVA

Ezoterijski: neutralizacija negativnih uticaja, brisanje ili poništavanje situacije koje izazivaju zastoj u nekom obliku.

Prednost sive: Veoma neutralna i ravnodušna boja, ne izražajna, fiksnost,  rezervisanost, kul ljudi, nespremni da se izlažu ili da imaju obaveze. Osoba može biti prerađena i taktična.

Averzija sivoj: Osoba koja ima averziju prema sivoj može da deluje kao da joj je sve ravno u nedogled, nema vremena za političke i taktičke stavove. Zahteva jasnoću.


CRNA

Ezoterijski: Elemental zemlja. Božanstva podzemnog sveta. Odbijanje / proganjanje zla i negativnost, zaštita, proterivanje, vezivanje, bežanje od loših navika / bolesti zavisnosti, duboke meditacije, otvara duboko nesvesne nivoe.

Prednost crno: Simbolizuje ozbiljnost, tamu, depresiju, smrt, žalost, misteriju, tajnost, okultizam, pobuna protiv trivijalnosti, provokacija, podzemni svet. Stvari koje moraju da ostanu skriveni, ništavilo kao veliki izvor svih stvaranje, potreba da se zadrži svoja energija. Crno je boja za krajnost, sve i ništa. Ljudi koji su se pre svega za poverenje.

Averzija prema crnoj: Osoba koja ima averziju prema crnom može imati strah prema nepoznatom, ili strah od zloupotrebe vlasti. Želi da postane slobodna od svih vrsta zavisnosti, blokada, prepreka, da zbaci okove.


ZLATNA

Ezoterijski: Apsolutna vlast, samopouzdanje, kreativnost, savršenstvo, solarna energija, energija muškarca, finansijsko bogatstvo, investicije, luksuz, osvajanje, svetovna vlast, magijska snaga, prevazilaženje loših navika i zavisnosti.


SREBRO

Ezoterijski: Energija žene, ciklusi, preporod, reinkarnacija, zarastanje, hormonski disbalans, emocionalna stabilnost, uklanja ili neutrališe negativnosti, intuicija, snovi, psihičke sposobnosti i psihičko delovanje.


BRONZA ILI BAKAR

Ezoterijski: Ljubav i strast, za pozitivne odnose u ljubavi, prijateljstvu i biznisu, promocija u karijeri, pregovori.