30 мај 2014

Čudesna gljiva

Kombuha čisti organizam, doprinosi dugovečnosti i pospešuje opšte zdravstveno stanje, a prijatan je i osvežavajući napitak

Kurir subota, 15. novembar 2008.


Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasca i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori mnoštvo različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukuronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), 14 amino-kiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe ne čudi što je zovu "čudesna gljiva", i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Lek za sve
Postoji dosta iskustva u vezi s kombuhom. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim zapisima može se čitati o njenoj lekovitosti. U tekstovima iz najstarijih vremena navodi se veliki broj bolesti za čije lečenje se koristio kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge njene komponente imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike, koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu. Zahvaljujući metaboličkim svojstvima, ona može ponovo da uspostavi normalno stanje ćelijskih membrana bez štetnih nuspojava i tako poboljša kvalitet života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje vitalnosti, aktivnosti, kao i mentalnih i psihičkih sposobnosti.
Naučnici su otkrili da se ovaj lek koristi kao regulator crevnih aktivnosti, a takođe može da izleči i hemoroide. Iskustvo govori da se pomoću ovog čudesnog napitka uklanjaju i jake glavobolje i nervne smetnje. Osim toga, deluje na čišćenje krvi i odstranjivanje otrova i pruža izvrsnu pomoć kod osipa kože lica. Nadalje, prema lekarskim uputstvima i procenama, on je delotvoran kod trajne glavobolje, bolova u udovima, gihta, reumatizma i drugih problema starenja. Lenjost creva i propratni efekti takođe se mogu otkloniti. Ona daje rezultate kod kalcifikacije bubrega i kapilara mozga. Lekari takođe ističu da se opšti efekat "čajne gljive" pokazuje već za nekoliko nedelja kroz poboljšano opšte stanje i porast kondicionih sposobnosti. Pored toga, kombuha stimuliše metabolizam, pomaže u pročišćavanju tela i eliminaciji otrova.
Istraživanja su pokazala da kombuha čaj snažno utiče na endobionte i na taj način se bori protiv raka u ranim stadijumima. Upravo ti endobionti eliminišu crvena zrnca kod nepovoljne promene pH.
Kombuha gljiva, kao i njen ekstrakt, pokazuju se kao odlična preventiva protiv dijabetesa, a naročito protiv problema starenja kao što su arterioskleroza, visok krvni pritisak sa svojim posledicama, kao što su, na primer, vrtoglavica, giht, hemoroidi; a na kraju krajeva, i kao prijatan laksativ.
Priprema napitka
Čaj od kombuhe treba praviti u većoj providnoj staklenoj tegli, na primer, od pet litara.
Na litar vode treba dodati sto grama šećera i kašičicu crnog ili zelenog čaja pa skuvati i ohladiti. Kombuhu (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane) oprati u mlakoj vodi i staviti u čaj. Teglu poklopiti gazom i držati na svetlom mestu osam dana, da bi gljiva "radila". Potom odliti čaj i piti, a gljivu oprati i ponoviti postupak.
Ako bude duže stajala bez otakanja, napraviće se sirće, koje može da se koristi za kiseljenje, a gljiva će se, najčešće, oporaviti. U slučaju dužeg odsustvovanja od kuće, ona se može i osušiti između dva lista filter-papira, i kasnije ponovo koristiti.
Uzimanjem ovog čaja dolazi do znatnog okrepljenja čitavog endokrinog sistema i unapređenja metabolizma. Kombuha čaj se toplo preporučuje sportistima i svima koji se bave napornim mentalnim radom.
Od drevnih dana kombuha napitak se priprema u sopstvenom domu, a čajna gljiva ide od porodice do porodice kao znak prijateljstva. Danas se povremeno pojavljuju upozorenja - koja većinom dolaze zbog ignorisanja recepta ili ekonomskih interesa - da se ne pravi svoj kombuha čaj jer se znanje o tačnom načinu pripreme više puta izgubilo i ljudi pogrešno eksperimentišu umesto da ostanu pri proverenom receptu.
Iako je napitak kiseo, on ne prouzrokuje nikakvo kiselo stanje u želucu, a olakšava i podstiče varenje čak i teško svarljive hrane.
Mnogi ljudi kažu da kombuhu ne koriste nužno za isceljenje određene bolesti, već je piju kao napitak da bi se bolje osećali.
Kombuha snižava krvni pritisak, smanjuje razdražljivost, uklanja bolove, glavobolje, vrtoglavice...
Kombuha se ne preporučuje deci ispod jedne godine uzrasta zbog sadržaja bakterija i enzima koji bi mogli da budu teški za probavni sistem kada je dete u periodu formiranja.
Kombuhu možete naći u prodavnicama zdrave hrane.





Svi koji žele da poklone ili prodaju kombuha gljivu svoje podatke mogu da ostave na veb sajtu www.zdrava-energija.com na ovoj strani. Spisak će biti objavljen naknadno.

0 comments:

Постави коментар