05 децембар 2011

Žlezde sa unutrašnjim lučenjem

U organizmu coveka ima mnogo žlezda s unutrašnjim pa i vanjskim lucenjem.    a) Hipofiza (Hypophysis, Glandula pituitaria)  b) Epifiza (Epyphysis, Corpus pineale)  c) Štitnjaca (Glandula thyroidea) sa sporednim štitnjacama (Glandule parathyroideae)  d) Timusna žlezda (Thymus)  e) Nadbubrežne žlezde (Glandulae suprarenales)  f) Polne žlezde i prostata  g) Gušteraca (Pancreas), slezena (Lien)  h) Ostale žlezde s spoljnim lučenjem (mlečne žlezde, znojnice, lojnice, suzne  žlezde i dr.)   

a)  Hipofiza  (Hypophysis, Glandula pituitaria)  To je žlezda sa unutrašnjim lucenjem, koja upravlja radom velike vecine žlezda u  telu. Stvara hormon rasta (somatotropni hormon STH). Sedi na tzv. turskom sedlu klinaste  kosti. Prema funkciji razlikujemo dva ražnja: prednji i zadnji. Hipofiza je spojena jednom  cevcicom tzv. Infundibulom sa hipotalamusom u spojnom mozgu. Prednji režanj hipofize (Lobus anterior) ili  adenohipofiza  stvara osim STH,  tireotropin, koji potice rad štitnjace, te gonadotropin, hormon koji potice rad polnih žlezda,  te melanotropni hormon, koji stvara kožnu pigmentaciju. Osim toga, prednji režanj preko  jedne vrste sekreta iz spojnog mozga, stvara hormon ACTH (adenokortikotropin) koji vrši  uticaj na nadbubrežne žlezde da luce hormone.  Stražnji režanj (Lobus posterior) ili  neurohipofiza  proizvodi dva neurohormona:  vazopresin i oksitocin. Prvi povisuje krvni tlak, a drugi upravlja izazivanjem trudova u  maternici.  Hipofiza je po velicini, u odnosu na mozak, vrlo mala. Teška je svega 0,5 do 1 gram,  pa zato prilikom pregleda upotrebljavamo samo mentalnu metodu i to koncentracijom na  prednji pa na stražnji režanj, jer se obicno radi o zastoju u radu jednog ili drugog režnja.  Rezultat treba saopštiti onome, koji je došao na pregled, da bi mogao to lekaru saopštiti, kako bi se ovaj mogao prilikom detaljnog pregleda narocito koncentrisati na taj deo  hipofize. (Naravno ako bude hteo.)  Iz mojih pregleda do sada mogu reci da oboljenje hipofize nisu retka. 

   b)  Epifiza  (Epyphysis, Corpus pineale)  Slicna je šišarki. Odatle naziv pineale. Duga je oko 1 cm. Nalazi se ispod  velikog mozga. Funkcija joj je još nejasna. Misli se da proizvodi melatonin, koji u zajednici  sa hipofizom regulira boju kože. Iz mog prakticnog rada do sada cini se da je oboljenje  retko. ovde se vrši pregled cele epifize.

c)  Štitnjaca  (Glandula thyroidea) sa sporednim štitnjacama (Glandulae  parathyroideae).  Nalazi se priljubljena uz grkljan i dušnik. Na njoj možemo razlikovati desni  režanj (Lobus dexter), levi režanj (Lobus sinister) povezani sa istmusom (Isthmus glandulae  thyroideae). U sredini na gornjoj strani opaža se uski, uspravni deo tzv. piramidalni režanj  (Lobus pyramidalis). Žlezda ima s vanjske i unutarnje strane ovojnice od vezivnog tkiva.  Težina normalne štitnjace je od 30 do 60 grama. Obicno je u žena nešto veca. Krvlju je  snabdevaju dve arterije (Arteria thyroidea superior i A. th. inferior) a krv odvode dve  istoimene vene. King je dao pretpostavku da je štitnjaca žlezda s unutrašnjim lucenjem.   Prilikom mnogih pregleda koje sam izvršio, primjecuje se da se oboljenja štitnjace  javljaju mnogo cešce kod žena, nego kod muškaraca. Kod oboljenja štitnjace može se raditi o  oboljenju nekog od režnjeva ili svih režnjeva.  Štitnjaca proizvodi hormon tiroksin, koji sadrži jod. Oaj hormon utice na izmenu  stvari u organizmu i reguliše rast. Hipertireoza je pojacan rad štitnjace, kada se stvara previše  tiroksina, obicno usled nepravilnog rada hipofize. Dolazi do oticanja štitnjace i njenog  povecanja (Basedowljeva bolest).  Manjak tiroksina je hipotireoza. Utice na umanjen rast i okoštavanje kostiju (patuljast  rast). Hipotireoza deluje i na duševni razvoj (kretenizam). Kod pregleda štitnjace treba pregledati jedan po jedan sva tri režnja i isthmus i  ustanoviti gde nije nešto u redu. Može se postaviti i pitanje, da li se radi o hiper ili  hipofunkciji štitnjace, što ce pak lekar najbolje utvrditi.  Kad smo izvršili pregled svih delova štitnjace, prelazimo na pregled sporednih  štitnjaca (Glandulae parathyroideae). To su na štitnjaci postavljene cetiri male žlezde, koje  su simetricno rasporedene. Dve su na obodu štitnjace levo, a dve desno. Tako imamo  dve leve sporedne štitnjace, jedna gore, jedna dolje, a tako isto na desnoj strani. Ravnaju sa  ucešcem fosfora i kalcijuma u krvotoku. Kad ne postoji ravnoteža u telu, stvaraju tzv.  parathormon  koji utice na promjenu broja iona, a time i na njihov odnos u telu. Izlucuju i  hormon  kalcitonin .  Sporedne štitnjace izgledaju kao zrna graška. Kod nedostatka kalcijuma u organizmu  nastaje grcenje mišica u listovima (tetanija).  Kod radiestezijskog pregleda treba ustanoviti da li su sve cetiri sporedne štitnjace  dobro, ili koja od njih nije u redu.   

d) Timusna žlezda  (Thymus)    Iako ima znakova da timusna žlezda stoji u vezi s endokrinim žlezdama, još nije  sve ispitano, pa se još vodi polemika, da li je treba ubrojiti u žlezde s unutrašnjim  izlucivanjem. Mi cemo ipak nju pregledati nastavno na štitnjacu, kao endokrinu žlezdu.   Sastoji se iz dva nejednako velika režnja, a smještena je iza grudne kosti. Razlikujemo  koru u kojoj je smješten veliki broj limfocita i moždinu, koja sadrži tzv. Hassallsova telašca,  koja su građena od epitelnih stanica, kojih ima više miliona.  Timusna žlezda je dugo sakrivala tajnu cemu služi. Sada se zna da igra jednu od  glavnih uloga u odbrani organizma protiv infekcija.  Kod pregleda timusne žlezde treba samo ograniciti deo, koji nije u redu i navesti da li  je to u desnom ili levom režnju.    

e)  Nadbubrežne žlezde  (Glandulae suprarenales)  Na svakom bubregu, na njegovoj gornjoj vanjskoj površini nalazi se po jedna  nadbubrežna žlezda. U funkcioniranju organizma igraju veliku ulogu. Svaka je teška 10 do  15 grama. Kao i timusna žlezda, tako se i one sastoje od kore i moždine. Potpuni zastoj u  radu ovih žlezda dovodi do smrti.  Hormon hipofize ACTH ravna radom kore nadbubrežnih žlezda. To se stalno  obavlja, ali se kod iznenadnih stresnih situacija ili uzbudenja povecava lucenje hormona.  Ako kora nadbubrežne žlezde zataji u oko 90% njene funkcije, javlja se Addisonova  bolest. Pri oboljenju organizma pobuduje se preko kore nadbubrežnih žlezda hipofiza na  povecano lucenje ACTH, povecava se produkcija hormona u koži i moždini i oni koce upalne  procese (nekad ih cak i povecavaju).  Kod pregleda nadbubrežnih žlezda, moramo se koncentrirati prvo na desnu, a zatim  na levu. S obzirom na moje iskustvo pri pregledima, oboljenje jedne od nadbubrežnih žlezda  je cesto, i cesto stoji u vezi s reumatskim oboljenjima kicme. Treba se svakako obratiti  lekarima radi tacne dijagnoze i lecenja, ali je dobro upozoriti lekara da obrati posebnu  pažnju na onu, koja je radiestezijskim pregledom pokazala anomalije.   

f)    Polne žlezde.  Polne žlezde proizvode muške i ženske hormone, a takođe izbacuju jajcane ili  semenske stanice za razmnožavanje. Stvaranjem polnih hormona upravlja hipofiza, posticuci njihov rad. Glavni muški hormon je testosteron. Ravna promenama u pubertetu, stvaranjem  spermija, kao i sa radom manje važnih polnih žlezda. Muški polni hormoni su u vrlo  maloj meri zastupljeni i u ženskom organizmu.  Ženski glavni hormoni su estrogen i gestagen. Prvi se stvara u folikulama jajnika,  nadbubrežnim žlezdama i placenti. Regulira menstrualne cikluse. Gestageni su hormoni od  kojih je najvažniji progesteron i relaksin, koji upravlja trudnocom.
Ženske polne žlezde su jajnici (ovariji). Radom jajnika ravna centralni živcani  sistem i hipofiza. Moramo ovde spomenuti da u ženskom genitalnom traktu nisu samo jajnici žlezde.  Žlezde su smeštene i u materici i drugde.  Muške polne žlezde su testisi. Sacinjava ih mnogo režnjica resica od vezivnog tkiva  i veliki broj kanalica. Tu se stvaraju spermiji.  Na podruciju žlezda genitalnih organa napada citav niz bolesti, kao i na same  genitalne organe. Kako nije na nama da odredujemo o kojoj se bolesti radi, nego u kome  delu nešto nije u redu, izvršit cemo kao i do sada pregled jajnika, prvo desnog pa levog i  ustanoviti da li su u redu i ako nisu onda sa koje strane.   Jedno od važnih podrucja žlezdanog tkiva su mlecne žlezde žena u dojkama. U  svakoj dojki, izgradenoj od vezivnog i masnog tkiva postoji 15 do 20 žlezda, od kojih svaka  ima kanalic spojen sa bradavicom, kroz koji nakon poroda prolazi mleko. S obzirom na cesta oboljenja dojki kod žena, potrebno je vrlo pažljivo izvršiti pregled desne pa leve dojke. Pre izvršeni pregled limfnih potpazušnih žlezda kao i prsnih limfnih  žlezda cesto upucuje na oboljenje dojki. Bez obzira, da li se radi o obicnom ili kancerogenom  oboljenju, potrebno je biti vrlo oprezan kod davanja rezultata pretraga, da se ne izazove  panika kod bolesnica. Treba im savetovati da izvrše detaljan pregled u odgovarajucoj  ustanovi.   Osim ovih žlezda postoji u organizmu i mnogo drugih žlezda (znojnice, lojnice,  suzne žlezde i dr.), pa cemo se na njih obratiti sa pregledom samo onda, ako to neko izricito  traži.

g)  Gušteraca  (Pancreas) i  slezena  (Lien)  Gušteraca je takođe žlezda. S obzirom da smo se detaljno upoznali sa njom u  poglavlju 3 (Probavni organi), to cemo se ovde malo zadržati na  slezeni.  Slezena leži na levoj strani trbušne šupljine vrlo blizu gušterace, levog bubrega,  želuca i debelog creva. Građena je od spužvastog i vezivnog tkiva, a vezana je uz krvotok.  To je organ pun krvi, koju reguliše bogata mreža arterija i vena. To je zapravo najveca  cisterna krvi u organizmu. Ona razgrađuje istrošena krvna zrnca a izgrađuje i u krvotok pušta  nova. Ako pri saobracajnoj ili nekoj drugoj nesreci dode do pucanja slezene, ona se može i  odstraniti.  Slezena može i oteknuti ukoliko obole jetra, pluca ili neki drugi organi. Može nastati i  tumor. Pregled slezene se vrši slicno kao želuca ili jetre. Lagano prelazimo preko nje  vodoravno i prema dole, pa ako visak pokaže neke anomalije, treba ih na samoj slezeni  ograniciti, da se vidi koliki je deo zahvacen.  Oboljenja slezene nisu cesta, kao na pr. kod želuca ili gušterace. 

Poglavlje je iz knjige "Radiestezija II" koja je delo radiesteziste Smaila Dubravića.   

0 comments:

Постави коментар