26 септембар 2016

Francuska vlada odgovorno prema svom potomstvu

uredjaji koji zrace
Francuska vlada je 8. jula objavila analizu izloženosti dece nejonizujućem ili radiofrekventnom zračenju i na taj način smanjila izloženost tom zračenju preporučivši mere da se ista smanji za kritične društvene grupe.
Izveštaj je objavljen od strane francuske Agencija za hranu, životnu sredinu, bezbednost, zdravlje i sigurnost (ANSES) -koja pruža doprinos Ministarstvu zdravlja, poljoprivrede, životne sredine, rada i potrošačkih pitanja, sledeći i oslanjajući se na izveštaje dobijene od različitih aktera.

U izveštaju se tvrdi da su:  "deca izložena širem spektru bežičnih tehnologija, da su često izložena mnogobrojnim izvorima kao što su:  tableti, mobilni telefoni laptopovi, stoni računari itd. Osim toga, za razliku od prethodnih generacija, deca su danas u najvećem delu, izložena VIŠESTRUKIM  IZVORIMA RADIOFREKVENCIJA (nejonizujućem zračenju) od veoma ranog uzrasta, pa čak i potencijalno u fazi ranog razvoja u materici”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju ANSES-a zaključuje se da "deca mogu biti više izložena od odraslih, zbog njihovih morfoloških i anatomskih karakteristika (mala veličina) kao i karakteristike njihovih tkiva (koje je tek u razvoju i bogato nezrelim ćelijima)".

Autori nisu donosili bilo kakve zaključke o tome da li elektromagnetsko zračenje - nejonizujuće zračenje utiče na obolevanje dece, ponašanje, auditivne funkcije, razvoj, reprodukcija ili imunitet ili da li je izlaganje kancerogeno.

Ipak, izveštaj preporučuje:
  • da svi radio uređaji, posebno oni koje koriste deca, MORAJU DA PODLEŽU pravilima istim koja se odnose na mobilne telefone;
  •  da bežični uređaji (WiFi ruteri , tableti,  laptopovi , računari itd) moraju biti u u skladu sa regulatornim standardima, jer su u u kontaktu sa telom deteta ( kada je dete neposredno pored uređaja, gde se igra, sedi ili ga koristi neposrdno na krilu , u rukama itd).
U izveštaju se takođe preporučuje da roditelji podstiču decu da koriste mobilne telefone na "R
Dalje se preporučuje da se što pre sprovedu studija koje bi trebalo da ispitaju efekte bežičnih tehnologija na zdravlje uključujući: stres mentalno zdravlje , zavisnosti i depresije, anksioznost kao i porodične odnose, socijalizaciju i uspeh u školi.
AZUMAN NAČIN" kao na primer, izbegavanje upotrebe noću i ograničavanje učestalosti i trajanja poziva, igranja...

Na engleskom:

0 comments:

Постави коментар