11 март 2014

Imate glavobolje, vrtoglavice i nesanice? Izbacite mobilni iz spavaće sobe

Najbolja stvar koju možete da uradite za svoj san, jeste da mobilni telefon držite van spavaće sobe, kažu naučnici. Jaka svetlost koju emituje ekran može da poremeti normalan ciklus u mozgu, i time da izazove poremećaj sna, pa čak i nesanicu.
 
Držanje telefona pored glave nije pametno, kažu naučnici
Većina ljudi će bolje spavati u sobi u kojoj nema mobilnog telefona i drugih elektronskih spravica, kaže dr Gaj Midous, specijalista za nesanicu iz Londona. On svoj telefon drži u kuhinji noću.
 
Međutim, mnogi tvrde da spavanje pored telefona ne utiče samo na san, već može da izazove i vrtoglavicu, kao i glavobolju. Uzrok svih probolema jeste svetlo koje emituju ekrani telefona, posebno oni kvalitetni kod modernih modela.
 
To svetlo remeti naš prirodan ritam, i efikasno uverava naša tela da je u stvari dan, tvrdi dr Šerliz Zajzler, profesorka medicine sna sa "Harvard" univerziteta.
 
Svetlo stimuliše ćelije u mrežnjači, koja prenosi poruke do mozga. Mozak zatim odlučuje koji će hormon da luči - melatonin, koji uspavljuje, ili kortizol, koji razbuđuje. Ako vaša mrežnjača prenese informaciju o svetlosti, koja je karakteristična za dan, veća je verovatnoća da će se vaš mozak tako i ponašati. 

Preuzeto sa ovog linka.

0 comments:

Постави коментар