25 јун 2013

Uticaj elektromagnetnog zračenja na ljude

Naučne studije pokazuju da su električna i magnetna polja koja su nađena u domovima verovatno štetna za zdravlje čoveka i okoline.

U narednom tekstu biće objašnjena sledeća pitanj u vezi štetnosti ovih polja ako se nađemo u njihovoj blizini.

 
Koji su poznati efekti izlaganja elektromagnetnom polju?

Jake frekvencije elektromagnetnog polja „hvataju“ slabe elektromagnetne tokove unutar tela. Magnetno polje može izazvati vizuelne senzacije odnosno blago treperenje (eng. phosphenes) ili da stimuliše naše nerve i mišiće, ali to se događa uglavnom na mestima gde su magnetna polja i do 1000 puta veća nego ona koja su nađena u našim domovim ili radnim prostorima.
 
Linije elektricnog polja

Električna polja prouzrokuju električna pražnjenja na površini tela. Ova polja se mogu iskusiti ispod dalekovoda sa velikom voltažom.  Pod određenim okolnostima ljudi mogu da iskuse mikrošokove u obliku statičkih šokova koji dolaze od objekata koji su pod jakim električnim poljima.  Ovi efekti se javljaju uglavnom na mestima koja su van naših domova.

 
Da li postoji neki dugoročni rizik po zdravlje povezan sa izlaganjem električnom i magnetnom polju ?
 
Mnogo istraživanja je sprovedeno gde je proučavana mogućnost da elektronska ili magnetna polja izazivaju rak ili druge ozbiljnije bolesti.

Studije ispitivanje uticaja električnog polja su pokazale da male naelektrisane čestice , poznat kao joni, koji su generisani od strane dalekovoda, mogu izazvati posledice po zdravlje.

Rezultati nekih studija su sugerisali da, ako je magnetno polje povećanog inteziteta u domovima, može izazvati pojavu leukemije već u detinjstvu osoba. Ovo se događa u mestima gde su blizu dalekovodi, trafo stanice, bazne stanice za mobilnu komunikacionu tehniku.
Linije magnetnog polja

Studije su takođe proučavale da li postoji veza između drugih bolesti kao što je Alchajmerova bolest . Iako je bilo nekih rezultata koji ukazuju na vezu, ukupni bilans dokaza je govorio da je veza mnogo manja neko kod rizika od leukemije u detinjstvu.

Vrste studija koje istražuju ove rizike suočavaju se sa mnogim teškoćama, uključujući i mogućnost slučajnosti, čije prisustvo može zbuniti nalaze. Ne postoje poznati i sigurni mehanizmi koji mogu potvrditi i potkrepiti ove dokaze o uticaju na zdravlje, mada sa druge strane mnogi tvrde da su dokazi i više nego očigledni. Postoji veliki broj studija koje pokazuju moguću vezu između izlaganja magnetnim poljima u kući (ili ako žive u blizini visokonaponskih vodova, trafo stanica itd.) i rizika od  leukemije u detinjstvu. Procenuje se da bi od 2 do 5 slučajeva dobijanja leukemije od 500 slučajeva moglo prepisati magnetnim poljima.

0 comments:

Постави коментар