30 мај 2014

Hrana kao eliksir

Grašak, pasulj i sočivo pomažu rast ćelija kože, dok se obroci sa žitaricama preporučuju ženama u menopauzi, osobama s visokim holesterolom, krvnim pritiskom i srčanim bolestima

Press ponedeljak, 9. mart 2009.
Grašak... Kombuha... Kopriva...
Astronomski novčani iznosi za razne tretmane i preparate kojima se navodno postiže vitalnost, dugovečnost i održava lepota nisu uvek neophodni. Postoje i prirodna rešenja poput pečuraka, začina, žitarica ili povrća, čiji je blagotvoran učinak po zdravlje i naučno dokazan.
Brojna naučna istraživanja pokazala su da kurkuma izuzetno povoljno utiče na zdravlje, a posebno je korisna u prevenciji raka. Ovaj indijski začin standardni je deo azijske kuhinje i možete da ga nađete u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.
Prirodni antioksidanti
Pečurke su sjajan izvor biljnih vlakana, vitamina i minerala, ali bi trebalo da obratite pažnju na poreklo uzgoja jer mogu da budu tretirane hemikalijama. O naru se, zahvaljujući bogatstvu antioksidansima, od davnina priča kao o eliksiru mladosti. Preporučuje se da pijete sveže isceđen sok.
Antioksidanti u pšenici, poput tokotrienola, selena i fenolne kiseline, olakšavaju probavu, štite od crevnih bolesti i čuvaju organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala. Obrok sa žitaricama šest puta nedeljno preporučuje se ženama u menopauzi, osobama s visokim holesterolom, krvnim pritiskom i srčanim bolestima.
Grašak, pasulj i sočivo izvori su proteina koji pomažu rast kožnih ćelija. Njihov sastojak biotin takođe pomaže osobama kojima opada kosa.
Samo 100 grama pistaća sadrži od 15 do 20 odsto proteina i visok procenat biofenola, koji je delotvoran prirodni antioksidant. Budući da sadrži i kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i vitamine iz grupe B, pet do 10 pistaća na dan istovremeno osnažuju metabolizam, a fitosteroni smanjuju holesterol i podmlađuju.
Zeleno, volim te zeleno
Spirulina je plavozelena alga koja sadrži 65 odsto kvalitetnih belančevina u čijem je sastavu 18 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih. Bogata je vitaminima, mikroelementima i vlaknima, a čisti organizam od toksina, reguliše holesterol i suzbija anemiju.
Nar... Pistaći... Spirulina...
Morska trava sadrži jod, mineral važan za pravilno delovanje štitne žlezde, koja reguliše metabolizam. Bogata je i magnezijumom i kalcijumom, koji su važni za čvrste kosti, mišiće i pravilno delovanje živaca.
Biljke koje stimulišu perifernu cirkulaciju, poput ruzmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu da budu vrlo delotvorne i u borbi protiv celulita.
Kombuha, japanska čajna gljiva, pomaže pri mršavljenju i oslobađa organizam od otrova. Uzgaja se u staklenoj posudi uronjena u vodu, a dostupna je i kao piće.


0 comments:

Постави коментар