25 јун 2012

IZRAEL - ZAKON O NEJONIZIRAJUĆOJ RADIJACIJI, 2006. godine

Objavljivanje Zakona o nejonizirajućoj radiaciji u Službenom glasniku vlade (Reshu­mot), 1. januara 2006. godine, predstavlja značajan prodor regulacije izvora radijacije u Iz­raelu. Plansko, zakonsko regulisanje ove veoma važne oblasti temelji se na definisanoj ulozi zaštite stanovništva i prirode od štetnih uticaja koje prouzrokuje nejonizirajuća radijacija, uključujući i radijaciju mobilnih baznih stanica (antena) i instalacija električnih mreža. Za­kon reguliše uvođenje i praktične radnje u vezi sa izvorima nejonizirajućih radijacija, usluge merenja radijacije, između ostalog, i određivanjem zabrana i propisivanjem obaveza u sa­glasnosti sa primenjivim principima.

Preciznije rečeno, Zakon zabranjuje gradnju kon­strukcija sa izvorima radijacije ili obavljanje bilo kakvih usluga u vezi sa radijacijom bez saglasnosti Ministar­stva za zaštitu životne sredine: dozvolu građenja, doz­volu za rad ili dozvolu za obezbeđenje usluga. U vezi s tim, Zakon propisuje uslove za dobijanje svake od ovih dozvola, uključujući i mere o ograničenju izloženosti čoveka i prirodne sredine na predviđenu radijaciju , za­tim, merenja pre i posle dejstva izvora radijacije od strane profesionalno obučenih i licenciranih davalaca usluga. Zakon takođe precizno određuje zabrane, instrukcije za inspekcije, njihovo sprovođenje, kazne i naplate.

Osim toga, Zakon se odnosi i na saopštenja za javnost u vezi sa statusom i dozvolama o radijaciji, lokacijama izvora radijacije, procentima nivoa izlaganja i rezultatima merenja radijacije.

Isto to, odnosi se i na moguće zahteve za kompen­zaciju protiv kompanije mobilnih telefona, te za smanjenu vrednost privatnog poseda zbog bliskosti nejonizirajućeg izvora radijacije.

Konačno, Zakon omogućava donošenje propisa od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, privremeno i u konsultacijama sa drugim ministarstvima, u vezi sa temama kao što su: kriterijumi i procedure za odobravanje dozvo­la, maksimalno dozvoljeni nivo izloženosti nejonizirajućoj radijaciji, mere za predupređenje i bezbednost u sprečavanju rizika od izloženosti javnosti i prirodne sredine, mere o radijaciji za vreme delovanja njenih izvora i bezbedna rastojanja od mobilnih baznih stanica, uključujuči i rastojanja od osetljivih lokacija - škole, bolnice, domovi za penzionere i druge institucije.

Ovaj Zakon je stupio na snagu 1. januara 2007. godine samo za postavljanje električnih mreža, čija je gradnja dozvoljena ili je odobrena na ovaj datum, u julu 2008. godine.

0 comments:

Постави коментар