29 август 2017

ZRAČENJE mobilnog telefona svrstano u grupu TUMORSKIH rizika




U emisiji radio Studia B je obrađena tema o još jednom ekološkom problemu, a to je nejonizujuće zračenje, odnosno zračenje izvora koji koriste izvore električne energije. Tu spadaju razne antene (naročito bazne stanice za mobilne uređaje), ruteri za bežični internet, mobilni telefoni, laptopovi, tableti, razni elektro uređaji itd.

POGLEDAJTE EMISIJU:


Ekološki problem se sastoji u tome što ovo zračenje veoma šteti životnoj okolini, kao i ljudima i to se ispoljava najviše u bliskom kontaktu sa tim uređajima.
Pošto tehnika napreduje i ulazi u sve pore našeg života, tako reći nezamislivo je živeti bez nje. Prema tome ovde treba razdvojiti 2 stvari i to da problem nije u korišćenju tehnike, već u načinu kako koristimo tehniku.

Kao primer, problem nije ako majke uspavljuju decu puštanjem muzike sa mobilnog telefona ili tableta, ali problem jeste ako se taj mobilni telefon ili tablet nalaze neposredno pored glave deteta i tako direktno zrači glavu deteta koje probija slabu dečiju lobanju i ulazi do 65% unutar mozga. I sada pogledajte na koji način će se razvijati mozak deteta ako je po konstantnim neprirodnim utaicajem nejonizujućeg zračenja.

Međunarodna agencija za izučavanje tumorskih bolesti je još pre 6 godina svrstala ovo zračenje u 2B grupu tumorskih rizika, što znači da su mogući izazivači tumora kod ljudi.

Sledeći problem predstavlja istraživanje na ovom polju, jer se štetni efekti javljaju tek posle nekoliko godina korišćenja.

U Srbiji od 2009. godine postoji zakon o nejonizujućem zračenju, ali zakon propisuje pravila i ne može nam mnogo pomoći ako sami ne obratimo pažnju, odnosno da probude u sebi svest o tome da mobilni telefon nije samo uređaj koji nam pomaže, već i da nam daje mogućnost da narušimo naše zdravlje kroz određeni period.

Pri kupovini telefona mnogi gledaju izgled, rezoluciju kamere, memoriju, procesor, ali niko ne razmišlja koliki je SAR (Specifični stepen apsorpcije energije), jer niko nije obavešten da je taj podatak veoma važan, čak i retki prodavci to znaju.
Međunarodna unija teleoperatera obavezuje proizvođače da ubace u svoja uputstva VELIKIM SLOVIMA koliki je SAR telefona.
Udruženje Biogen se bori da svest ljudi podigne na taj nivo da sami počnu da razmišljaju o rizicima korišćenja mobilnih uređaja i da te rizike smanje na što manju meru.

0 comments:

Постави коментар