15 децембар 2011

Polaritet

Još su drevni Kinezi znali za polaritet. To je ono učenje o negativnoj, minus energiji nazvanoj YIN i pozitivnoj, plus energiji YANG. Energija je YIN i YANG sto je u ravnopravnim, jednakim količinama raspoređene, i važe kao kosmički polaritet. Polaritet znači suprotnost. U radiesteziji postoji polaritet pozitivan i negativan kod svih živih bića i neživih stvari. Sva zračenja se mogu podeliti na pozitivna i negativna. Razlika oba polariteta predstavlja energiju kojom se snabdevaju sva živa bića i biljke.

Svi znamo šta je magnet, i da on ima pozitivan i negativan pol. Ovi polovi se javljaju na vrhovima štapićastih magneta i to uvek su suprotno polarizovani. Nije moguće na obe strane imati isti polaritet. Ako jedan magnetski štap pospemo metalnom piljevinom, ona će zauzeti određeni raspored u kružne linije, koje nazivamo magnetskim silama. One nam pokazuju linije delovanja magnetskih polova unutar jednog magnetskog polja. Smer magnetskog toka je od "-" pola ka "+" polu. Ako bi jedan magnetski štapić podelili na više delova, na svakom bi se tako novo dobijenom Štapiću javili ponovno "+" i "-" pol. Istoimeni polovi magneta se odbijaju, a suprotni polovi privlače. Sila privlačenja ili odbijanja može biti veća ili manja, zavisno od jačine magneta. Zemlja ima takođe svoj polaritet, svoja dva magnetska pola, južni i severni, koji se ne poklapaju sa geografskim polovima. Razlika se izražava u stupnevima i zove se deklinacija. U odnosu na tumačene zemaljskog magnetskog polja postoje dve definicije: fizička i geografska. Prema fizičku, usvojenoj od naučnika, severni magnetski pol leži u području južne polarne oblasti, tj. u antarktiku, a južni pol u arktičkoj oblasti. Prema geografskoj definiciji magnetski i severni pol nalaze se u području blizu severnog geografskog pola (Arktik), odnosno južni u području južnog geografskog pola (Antarktik), Radiestezisti usvajaju geografsku definiciju. Ako sa viskom ispitujemo polaritet, onda je obično slučaj, da neki uzorak uzrokuje "+" polaritet i kretanje viska u desno, odnosno u smeru kazaljke na satu, a "-" polaritet u obrnutom smeru. Drugim rečima, ako pri ispitivanju nekog uzorka dobijemo "+" polaritet, to je znak da je objekt zapravo negativan, i obrnuto "-" kretanje viska daće do znanja da je predmet koga ispitujemo pozitivno polariziran, jasno ako već nemamo mentalnu konvenciju (dogovor) sa viskom.

Još u srednjem veku je primećena razlika u polaritetu leve i desne strane kod ljudi, te obratnog polariteta kod muškaraca i žena. Pri određivanju ukupnog polariteta kod ljudi, treba obratiti pažnju na to, da li pojedinac emituje više plus ili minus jona. Smatra se da je čovek levo polariziran ako visak izvodi krugove na levo. Misli se da je muškarac obično desno polariziran. Levi polaritet se nekada javlja kod ljudi, u broju kao što su česti levaci. Ne zna se zašto kod ljudi postoje dve polarizacije. Misli se da do toga dolazi usled bolje ili slabije prokrvljenosti jedne od strana čovečeg tela. Postoje čak mišljenja da do toga dolazi u vezi sa datumom rođenja i položaja planete Marsa ili Ovna u to vreme. U brak, s retkim izuzecima, stupaju partneri različitog ukupnog polariteta. U protivnom su ti brakovi problematični, vrlo često bez dece.

Poglavlje je iz knjige "Radiestezija III" koja je delo radiesteziste Smaila Dubravića. 

0 comments:

Постави коментар