10 мај 2017

Radio emisija o štetnosti nejonizujućeg zračenja

U emisiji se priča o naporima udruženja Biogen da ljudima približi i druge probleme u ekologiji, a to je problem elektrozagađenja. Uopšteno ovde se priča o uticaju nejonizujućeg zračenja, kao najozbiljniji, sve više iz dana u dan rastući problem. Problem najstaje u tome što ljudskom aktivnošću to zračenje sve više zauzima naš životni prostor. Najuočljiviji primer je postavljanje baznih stanica mobilnih operatera, naročito u gradovima.
Ovo zračenje je svrstano u 2B grupu tumorskih rizika pri klasifikaciji u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Zašto se ovi problemi ne rešavaju brže i isto tako ne postave pod zakonske okvire. Istraživanja ne mogu da idu toliko brzo, jer se posledice osećaju posle 10 i više godina korišćenja mobilnih telefona, laptopova itd.
 
Pri kupovini mobilnog telefona važan parametar je SAR ili specifičan stepen apsorcije. Uglavnom ovaj podatak piše na pakovanjima mobilnih telefona i to malim slovima. Biogen se zalaže da se ovaj podatak iskazuje izraženo i velikim slovima slično kao što se to nalazi na svakoj pakli cigareta. To je i preporuka sa konferencije teleoperatera u Torinu 2013. godine gde je Biogen bio jedini pozvan iz Srbije kao predstavnik naše zemlje, što je veliko priznanje za rad Biogena. Predsednik udruženja gospodin Milan Rogulja apeluje na građane da se slobodno jave u udruženje radi savetovanja i najnovijih akcija, takođe i da se uključe u rad udruženja Biogen.
Druga regionalna konferencija o nejonizujućem zračenju održala se 30-31. marta 2017. godine  u  Moravskim Toplicama u Sloveniji.

Preporuke za korišćenje mobilnog telefona bi bile sledeće:

1.    Koristiti fiksni telefon
2.    Skratiti razgovore preko mobilnog telefona
3.    Izbegavati razgovore u zatvorenim prostorima (Stanovi, automobili...)
4.    Prilikom kupovine telefona pogledati SAR vrednost i mora biti manje od 0,6 W/kg.
5.    Koristite više poruke (SMS, MMS, chat aplikacije)
6.    Sačekati uspostavu veze, pa prineti mobilni na uho.
7.    Ne javljati se na prvo zvono, već na treće, jer je zračenje tada najmanje.
8.    Ne držati telefon pored jastuka, već udaljen najmanje 75 cm od sebe
9.    Izbegavati nošenje u dzepovima od pantalona, košulja itd.

0 comments:

Постави коментар