13 август 2011

MOBILNI TELEFONI NA SUDU ZBOG RAKA MOZGA

OBOLELI AMERIKANCI PODIŽU TUŽBE PROTIV VODAFONA, NAJVEĆE SVETSKE KOMPANIJE MOBILNE TELEFONIJE.

Svetske proizvođače mobilnih telefona i telekomunikacione kompanije bi mogla snaći sudbina duvanskih kompanija, dovedenih pred bankrot odštetama teškim na desetine milijardi dolara zbog prikrivanja štetnosti za zdravlje svojih proizvoda!

Protiv britanskog Vodafona, najveće svetske kompanije mobilne telefonije tužbu podiže desetak Amerikanaca obolelih od tumora mozga. Garant uspeha  bi trebao biti njihov pravni zastupnik, advokatska kancelarija Pitera Ejndželosa. On se proslavio parnicom protiv duvanskog lobija kojem je za oštećene u Merilendu osvojio 4,2 milijarde dolara.

- Ako su kompanije znale za opasnosti od zračenja mobilnih telefona trebale bi biti drakonski kažnjene i to ne samo za ono što su učinile javnosti nego i za milijarde koje su zaradili – rekao je Ejndželsov saradnik Džon A. Pisa za londonski Tajms koji je juče prvi objavio priču o tužbama koje bi mogle uništiti telekomunikacione kompanije.

Ejndželsova kancelarija je najavila prve dve tužbe pre marta, a ostale će podići u toku godine. Svaka će biti usmerena na proizvođača mobilnih telefona, davaoca usluga mobilne telefonije kao i lokalne telefonske kompanije. Zatražiće se odšteta za pretrpljeni bol obolelih od tumora kao i odšteta porodicama korisnika mobilnih telefona koji su preminuli od raka. Najviše se optužuje Verizon, zajednička kompanija britanskog Vodafona i američkog Bel Atlantika koja ima 26 miliona korisnika u SAD-u. Iako advokati ne žele govoriti o visini odšteta, jasno je da će u slučaju dobijanja parnice biti reč o milijardama jer će američke presude potstaknuti na slične tužbe i druge korisnike mobilnih telefona u svetu.

U Vodafonu, kompaniji sa više od 60 miliona korisnika gde su iznenađeni podizanjem tužbi, se pozivaju na poslednja naučna istraživanja koja pokretne telefone nisu povezala sa tumorom na mozgu. Američko zdravstveno udruženje je objavilo prošle nedelje rezultate paralelnog istraživanja na 469 bolesnih muškaraca i žena i  422 zdravih, te je utvrdilo da mobilni telefoni – kratkoročno – ne izazivaju rak. Naučnici su priznali da za dugoročne efekte zračenja moraju sprovesti dalja istraživanja.

0 comments:

Постави коментар