Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska,  kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla.  Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva  (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća  mladost, „pegla“ bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže  staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj  u imenu stoji reč „pečurka“, nije samo to. Naime, to je smeša  različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije.  Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se.  Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja  pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo  kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao  začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se  staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je  dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih  lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena,  dok se ne postigne željena kiselost.
Izuzetno je važno da napitak  bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u  normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina  ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno  konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja  raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš  organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje  je početi sa pripremom 2 litre čaja...
Izvor: Navidiku.rs
|  | 
| Kliknite za više informacija | 
Нема коментара:
Постави коментар